Vijesti

Republika Srpska i sloboda najveće vrijednosti današnjice

15.02.2024 | 16:01 Republika Srpska i sloboda najveće vrijednosti današnjice

Parastosom za stradale, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod centralnog spomen-obilježja u Foči je obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata. Uz molitveno sjećanje na 499 poginulih boraca i 147 civila, podsjećanje i na ratni put fočanskih boraca. Ukazano je na časnu i hrabru borbu Fočaka u odbrani vjekovnih ognjišta širom Srpske.

Stradalim saborcima i herojima Foče poklonio se i učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata Todor Ivanović.

-Teško se osjećam sada kada gledam njihove slike. Neki su poginuli prije, neki kasnije. Ali istovremeno osjećam ponos što je Republika Srpska opstala i moramo nastojati da je čuvamo svim silama kao što smo je branili u ratu-rekao je Ivanović, bivši pripadnik MUP-a Srpske.

Pored porodica, prijatelja žrtava i demobilisanih boraca vijence su položile i svijeće prislužile delegacije opštinske uprave i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

-Na ovaj način odajemo počast svim poginulim borcima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku, jer dok ih se sjećamo oni će živjeti, a za to vrijeme će živjeti i Srpska-rekao je predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča LJubomir Dostić.

NJegovanje sjećanja na srpske borce koji su najzaslužniji za život u slobodi obaveza je i zadatak svima, poručio je načelnik opštine Milan Vukadinović, čestitajući Dan boraca.

-Moramo s koljena na koljeno da prenosimo i naše potomke učimo šta su uradili borci Vojske Republike Srpske za našu slobodu. Da se odupremo svakim mogućim nasrtajima na institucije Srpske, da je jačamo i čuvamo ono što su naši očevi, stričevi i djedovi branili i odbranili-rekao je Vukadinović.

Nakon parastosa, okupljeni su posjetili spomen-sobu u Muzeju „Stara Hercegovina“. Za demobilisane borce i ostale zvanice upriličen je i prijem na kome su ratni drugovi još jednom razmijenili sjećanja na nimalo jednostavan i lak put ka slobodi.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: