Vijesti

Mitropolit Hrizostom u ponedjeljak bogosluži u hramu na Velečevu

10.02.2024 | 14:02 Mitropolit Hrizostom u ponedjeljak bogosluži u hramu na Velečevu

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće u ponedjeljak, 12. februara, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog na Velečevu kod Foče, povodom praznika Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Doček arhijereja je u 8.45. časova, a sveta liturgija od 9.00 časova, najavljeno je iz Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog.

Zbog ratnih dešavanja 1995. godine u Dalmaciji Bogoslovija „Sveta tri Jerarha“ iz manastira Krka bila je prvo izmještena na Divčibare, a potom u tadašnju Duhovnu akademiju „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.

Ponovnim otvaranjem bogoslovije u manastiru Krka, 2001. godine, škola je nastavila obilježavanje svoje krsne slave Sveta tri Jerarha, a bogoslovija u Foči za svog nebeskog zaštitnika uzela je ime Svetog Petra, sveštenomučenika mitropolita dabrobosanskog.

U znak sjećanja na boravak Krčke bogoslovije u Foči i poštovanja najstarije srpske bogoslovske škole, Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog svake godine proslavlja Sveta tri Jerarha kao svoju preslavu.

Sveta tri Jerarha kod Srba, inače, slave bogoslovski fakulteti i akademije, osim beogradskog, koji slavi Svetog Savu, a u Grčkoj je ovo nacionalni i školski praznik.          

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: