Vijesti

Sjećanje Fočaka na Olimpijadu: Taj zanos i elan više se ne ponavljaju

08.02.2024 | 10:31 Sjećanje Fočaka na Olimpijadu: Taj zanos i elan više se ne ponavljaju

Navršile su se četiri decenije od 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, najvećeg sportskog događaja održanog na prostoru bivše Jugoslavije. Među privilegovanim da budu dio spektakularnog otvaranja igara bili su i Fočaci Ranko Savić i Zoran Joković. S nostalgijom se sjećaju spektakla prije i nakon paljenja olimpijskog plamena na stadionu „Koševo“.

Pripreme za otvaranje najveće sportske manifestacije na svijetu počele su 1983. godine. Jedna od aktivnosti organizatora bio je i odabir najreprezentativnijih kulturno-umjetničkih društava za ceremoniju otvaranja igara.

Među najbolje je izabrano i fočansko Kulturno-umjetničko društvo „Braća Ribar“, u kojem su nastupali Savić i Joković.

Tada dvadesetrogodišnji mladić Ranko Savić nakon 40 godina prisjeća se dana kada je bio jedan od 1.200 odabranih folkloraša, učesnika koreografije.

-Organizatori su u avgustu 1983. godine išli po gradovima i birali folkloraše. Iz našeg Kulturno-umjetničkog društva izabrano je devet parova i to je, uz KUD „Slaviša Vajner Čiča“ iz Vitkovića, jedino Društvo od Trebinja do Zvornika koje je imalo učesnike na otvaranju Zimskih olimpijskih igara. Probe smo od septembra do 6. januara naredne godine imali vikendima, nakon čega smo se svakodnevno pripremali u Sarajevu, gdje smo do Olimpijade bili smješteni-priča Savić.

Polugodišnje pripreme i dani kada su se svi trudili da sarajevska Olimpijada ponese status do tada najbolje organizovane duboko su urezani u pamćenje i šezdesešestogodišnjeg Zorana Joković.

Mnoštvo je anegdota, ali jednu, kaže, nikada neće zaboraviti, kada je, uprkos ranije potpisanom ugovoru, propustio jednu od proba.

-Proslavljao sam krsnu slavu s porodicom. Međutim, u popodnevnim časovima pred kućom se pojavilo policijsko auto. Rekli su da me ne privode, već obavještavaju da se pripreme ne mogu nastaviti bez mene i da moram poći. Poslušao sam ih i sjeo u prvi autobus za Sarajevo-ispričao je Joković.

Duh olimpizma i zajedništva, priča, osjećao je na svakom koraku.

-Sa sjetom se svega sjećam. Bili su to bezbrižni dani mladosti i ljepote. Sarajevo je bio centar Jugaslavije i po kulturi i po muzici, po svemu. Jednostavno se opušteno živjelo, svakog momenta smo uživali-kaže Joković, koji je u vrijeme Olimpijade imao 26 godina.

Tih dana Sarajevo je bilo u fokusu svijeta. Svi su polagali nade da će sarajevske Zimske olimpijske igre biti besprijekorne. Uložen trud  se isplatio, kaže Savić.

-To su bila neka druga vremena i mislim da se više nikad neće ponoviti taj zanos i elan. Nije ovo žal za mladošću, ali posmatrajući sve sa ove vremenske distance smatram da se Olimpijske igre na ovim prostorima nikada više ne mogu organizovati. Sve je bilo tako dobro organizovano da nikako nije moglo da dođe do nekog propusta-rekao je Savić.

Prisjeća se i koreografije u kojoj su bili zastupljeni s modernim i elementi narodnih igara i nošnji.

-Bila je stilizovana i prilagođena širem auditorijumu-pojasnio je Savić.

Pored Savića i Jokovića, među Fočacima učesnicima otvaranja Olimpijade koji trenutno žive u Foči bili su Sanja Marić, Jadranka Krnojelac i Dejan Krunić.

Zimske olimpijske igre otvorene su 8. februara 1984. godine pred 60 hiljada prisutnih na stadionu „Koševo“. Do 19. februara televizijske prenose sa sportskih borilišta pratilo je i dvije i po milijarde gledalaca u svijetu.

Na Olimpijadi u Sarajevu nastupilo je 49 reprezentacija, 998 muškaraca i 274 žene.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: