Vijesti

Usvojen plan rada opštinske uprave i odluke o visini poreza na nepokretnosti za 2024.

30.01.2024 | 17:25 Usvojen plan rada opštinske uprave i odluke o visini poreza na nepokretnosti za 2024.

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su na današnjoj sjednici plan rada opštinske uprave za 2024. godinu – okvirni godišnji dokument koji prethodi donošenju pojedinačnih opštinskih programa.

Plan rada u velikoj mjeri naslonjen je na ranije usvojenu desetogodišnju Strategiju razvoja Opštine Foča, pa se više stavki u ovom dokumentu ponavlja, pojasnili su nosioci izvršne vlasti.

U dokumentu je navedeno da su najvažniji projekti završetak gradnje zgrade za mlade bračne parove, izgradnja sanitarne deponije, staračkog doma u Miljevini, podrška razvoju i unapređenju infrastrukture u industrijskim zonama, bolja iskorištenost turističkih i hidropotencijala, te jačanje drvoprerađivačke industrije.

Kao jedan od ključnih zadataka istaknuto je kontinuirano poboljšanje putne infrastrukture  na području Foče. To će, smatraju, doprinijeti boljoj saobraćajnoj komunikaciji i bezbjednosti, ali i decentralizaciji razvoja opštine. Započeti  i planirani projekti biće realizovani, u skladu sa prioritetima i mogućnostima, stav je predlagača.

Odbornici vladajuće većine podržali su dokument uz konstataciju da su dosadašnji projekti lokalne uprave uspješno i kvalitetno realizovani. Naglasili su važnost očuvanja interesa Foče prilikom eksploatacije resursa sa područja opštine kako bi se ostvario maksimalan benefit od svih bogatstava koja se u njoj nalaze.

Opozicija je, između ostalog, ukazala na loše stanje putne mreže, nedostatke u projektu izgradnje sanitarne deponije i, kako su naveli, loš kvalitet radova na zgradi za mlade bračne parove. Smatraju i da se sredstva od šumskih sortimenata moraju u većoj mjeri koristiti za sanaciju puteva. Naveli su da se pojedini dokumenti, kao što je izrada socijalne karte opštine Foča, ne izrađuju, iako je odluka za to ranije donesena.

Načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović  naglasio je da su svi poslovi i projekti u lokalnoj zajednici zakoniti i transparentni. Pored sredstava planiranih budžetom Opštine, izvršna vlast će nastojati da pronađe i eksterne izvore finansiranja kako bi se plan u što većoj mjeri realizovao.

Na sjednici je usvojena odluka o visini vrijednosti nepokretnosti na teritoriji Foče po zonama za utvrđivanje poreza za 2024. godinu. Zakonom je predviđena poreska olakšica za vlasnika stambenog prostora  do 50 kvadratnih metara za obveznika i po 10 kvadratnih metara za svakog člana domaćinstva, pa tako četvoročlana porodica neće plaćati porez za stambenu jedinicu čija je površina do 80 kvadrata, stoji u obrazloženju odluke.

Odbornici su podržali i odluku o visini stope poreza na nepokretnosti na teritoriji Foče za ovu godinu. Utvrđena je poreska stopa u visini od 0,12% od procijenjene vrijednosti nepokretne imovine, dok je za nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja privredna djelatnost utvrđena visina od 0,10% od procijenjene vrijednosti.

Novinar: Vladimir Pantović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: