Obrazovanje

OŠ „Sveti Sava“: U slavu i čast nebeskog zaštitnika

27.01.2024 | 16:11 OŠ „Sveti Sava“: U slavu i čast nebeskog zaštitnika

Slavskim obredom i bogatim kulturno-zabavnim programom učenici, učitelji i nastavnici fočanske Osnovne škole „Sveti Sava“ proslavili su svog nebeskog zaštitnika. Himna Svetom Savi orila se zgradom centralne škole u čast voljenog svetitelja koji je postavio temelje srpskoj crkvi, državi i školstvu.

Recitacijama, pjesmama i dramskim prikazom u jednočasovnom programu đaci su ukazali na značaj Svetog Save, prisutnima dočarali svetiteljev život i pouke.

Raskošan talenat pokazali su članovi velikog i malog školskog hora. Među njima Anastasija Pljevaljčić, učenica osmog razreda.

-Sveti Sava predstavlja veoma značajnu istorijsku ličnost, prvenstveno što je težio da nas okrene ka vjeri. Bio je prvi srpski učitelj i arhiepiskop, pa je važno da o tome učimo i u njegovu čast pripremamo priredbu-rekla je Anastasija.

Podučavanje i vaspitanje mladih po uzoru na svetosavlje primarni je zadatak zaposlenih u školi.

-Sve o čemu ih učimo prilagođeno je njihovom uzrastu. Trudimo da svi razumiju osnovne vrijednosti pravoslavlja, da šire ljubav, poštovanje i zajedništvo. Upravo taj duh zajedništva i među djecom i zaposlenima ovih dana najviše se osjeti, jer se svi trudimo da opravdamo naziv škole „Sveti Sava“-rekla je direktorka škole Jelena Čančar.

Proslavi Savindana prethodilo je mnoštvo nastavnih i vannastavnih aktivnosti kroz koje su đaci posvećeno učili o Svetom Savi.

U OŠ „Sveti Sava“ osnovno obrazovanje stiče 630 učenika.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: