Obrazovanje

Svetosavska svečanost u fočanskom Srednjoškolskom centru

27.01.2024 | 16:09 Svetosavska svečanost u fočanskom Srednjoškolskom centru

Đaci i profesori Srednjoškolskog centra u Foči obilježili su krsnu slavu Svetog Savu, slavskim obredom i tradicionalnom svetosavskom priredbom, na kojoj su uz prigodan program uručena priznanja uspješnim učenicima, zaslužnim profesorima i penzionisanim radnicima.

Amfitetatar Srednjoškolskog centra odisao je svetosavljem. Bogatim kulturnim, umjetničkim, muzičkim sadržajem i duhovnim poukama fočanski srednjoškolci pokazali su da slijede put Svetog Save, plodonosnim radom na nastavnim i vannastavnim aktivnostima tokom školske godine.

Pjesme, igre, recitacije u čast prvog srpskog arhiepiskopa nije manjkalo. Pridružili su im se i učenici Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, prigodnim pjesmama i molitvama.

Kroz časove i sekcije srpskog jezika i književnosti i drugih nastavnih predmeta naučili su mnogo o svetosavlju, tradiciji, pravoslavnim običajima. Članovi dramske sekcije predstavili su se skečom edukativnog i pomalo humorističnog karaktera o krsnoj slavi, koju je kod Srba utemeljio Sveti Sava.

Savindan je u ovoj ustanovi dan kome se posvećuje pažnja i kome se najviše raduju i đaci i profesori.

-U okviru svetosavskih aktivnosti organizovana su takmičenja učenika iz matematike, informatike, jezika i brojnih sportskih disciplina i najbolji đaci su danas nagrađeni. Ove godine imam tu čast da smo četvoro naših kolega ispratili u penziju na ovaj veliki, sveti dan. Bogatim kulturno-umjetničkim programom u kojem učestvuju gotovo svi đaci i njihovi vrijedni profesori mi dokazujemo da živimo i živjećemo uvijek u svetosavskom duhu-rekao je direktor Srednjoškolskog centra, Krsto Ivanović.

Proslavom Svetog Save fočanski srednjoškolci promovišu i čuvaju najviše duhovne vrijednosti, srpsku kulturu i jezik kao temelje identiteta srpskog naroda.

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: