Vijesti

SO Foča bez kvoruma: Odložena rasprava o malim HE na Bjelavi

01.10.2020 | 12:14 SO Foča bez kvoruma: Odložena rasprava o malim HE na Bjelavi

Sjednica Skupštine opštine Foča na kojoj je danas, između ostalog, trebalo da se razmatra informacija o aktivnostima na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Bjelavi odložena je najkasnije za 15 dana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednica Skupštine opštine Foča na kojoj je danas, između ostalog, trebalo da se razmatra informacija o aktivnostima na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Bjelavi odložena je najkasnije za 15 dana zbog nedostatka kvoruma.

Od 25, na sjednicu je došlo 11 odbornika i dva su nedostajala za kvorum, pa je predsjednik Skupštine Izet Spahić odložio sjednicu i najavio da će odmah sazvati kolegijum na kojem bi se predsjednici klubova i izvršna vlast trebalo da dogovore o novom terminu u roku od 15 dana.

On je rekao da je osam odbornika najavilo da nisu u mogućnosti da dođu, dok šest nije opravdalo izostanak.

„Jeste čudno i ja u svom mandatu nisam imao ovakav slučaj.  Pogotovo zamjeram onima koji nisu opravdali odsustvo. Postoji interes građana za ovu temu, ona je neizbježna i Skupština će raspravljati o njoj“, rekao je Spahić.

Jovan Drakul iz Udruženja građana „Bjelava“ izrazio je nezadovoljstvo što sjednica nije održana, ali i nadu da će u roku od 15 dana odbornici, ipak, raspravljati o ovoj važnoj temi.

„Mi smo pripremili za ovu sjednicu jednu dostojanstvenu i dobru prezentaciju svih dešavanja na rijeci Bjelavi, ali i na svim rijekama na kojima postoji koncesija za izgradnju mini hidroelektrana, koje nisu hidroelektrane nego su jedni veliki monstrumi koji ruše i uništavaju našu prirodu, konkretno, naše rijeke“, rekao je Drakul.

On je napomenuo da je, pored informacije o gradnji malih elektrana na Bjelavi, na dnevnom redu sjednice trebalo da bude i odluka o davanju prava službenosti preduzeću „Srbinjeputevi“ da postavi cijevi na dijelu zemljišta koje pripada opštini u dužini od 79 metara.

U informaciji, koju je pripremila izvršna vlast, a koja je trebalo da se razmatra na današnjoj sjednici, navodi se, između ostalog, da je lokalna uprava, nakon protesta građana i izlaska opštinske komisije na teren, obustavila radove na izgradnji malih elektrana na rijekama Bjelava i Mala Bjelava dok koncesionar, preduzeće „Srbinjeputevi“ iz Foče ne pribavi sve potrebne saglasnosti.

Investitor je u međuvremenu uradio izmjenu tehničkog rješenja kojim se dvije koncesije spajaju u jednu malu hidrolektranu „Bjelava“, tako da mašinska zgrada bude zajednička sa dva vodozahvata.

Opština je dostavila svoje mišljenje pri čemu je istakla da je na prvom mjestu opšti interes građana da moraju da imaju bezbjedno snabdijevanje vodom, tako da je potrebno da investior uradi tehničko rješenje bjezbjednog ukrštanja cjevovoda elektrane sa primarnim cjevovodom gradskog vodovoda i da osigura da cjevovod elektrane i vodovod cijelom dužinom nemaju dodirnih tačaka, navodi se u informaciji.

Takođe, opština je ukazala na obavezu poštovanja rješenja Zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog naslijeđa Republike Srspke, koji je u međuvremenu jednu staru vodenicu brvnaru na rijeci Bjelavi stavio na listu zaštićenih objekata.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: