Vijesti

Danilo Kovačević i Mladen Golubović prvi doplivali do Časnog krsta

19.01.2024 | 14:22 Danilo Kovačević i Mladen Golubović prvi doplivali do Časnog krsta

U bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Foči i Miljevini, na rijekama Ćehotini i Bistrici, učestvovalo je 60 odvažnih plivača, a prvi su do krsta doplivali Danilo Kovačević i Mladen Golubović.

Među 35 plivača na rijeci Ćehotini, bile su i tri djevojke, a prvi je do krsta doplivao šesnaestogodišnji Danilo Kovačević.

Plivalo se na kupalištu kod Gradskog stadiona, a nakon liturgije u Hramu Svetog Save i svečane litije ulicama Foče.

Kako su poručili sveštenici, svi plivači su pobjednici, jer su se osmjelili da uz blagodat i silu Božiju zaplivaju hladnim talasima rijeke za Časni krst.

Neko je, ipak, morao prvi doplivati, a to je ovoga puta bio učenik Srednje mašinske škole Danilo Kovačević.

„Ovo mi je drugi put da sam plivao za Časni krst, bilo je malo treme, ali to brzo prođe. Doplivao sam prvi i osjećaj je prelijep“, rekao je Kovačević.

Za Časni krst na rijeci Ćehotini prvi put su zaplivali blizanci Saša i Stefan Vasiljević iz Bijeljine, studenti stomatologije u Foči.

„Mi ovo doživljavamo kao ponovno krštenje“, poručili su blizanci.

Plivanju je prethodilo osvećenje rijeke, uz svečanu crkvenu pjesmu „LJudi, veselite se, danas se Bog javlja!“

Protojerej-stavrofor Darko Đogo rekao je da se u plivanju za Časni krst susreću bogoslovski smisao Bogojavljenja, osvećenja vode i svekolike tvari sa narodnim doživljajem praznika.

„Naš narod to doživljava kao poseban blagoslov Božiji, koji mu daje silu u teškim i zahtjevnim vremenima, da pliva kroz ledenu vodu za Časni krst, što na simbolički način znači da kroz najveće teškoće čovjek može doći do Hrista kao svog cilja“, rekao je Đogo.

Bogojavljensko plivanje zajedno su organizovali Crkvena opština Foča- nova i lokalna uprava.

„U duhu naše vjere i naše tradicije, okupili smo se na Ćehotini i na Bistrici u Miljevini. Prošle godine bili smo spriječeni zbog velikog vodostaja, ali evo nastavljamo sa ovim divnim običajem i našom divnom tradicijom“, rekao je Vukadinović.

On je čestitao sugrađanima ovaj veliki, kako je istakao, praznik svjetlosti i sabornosti.

Najmlađi učesnik plivanja za Časni krst na Ćehotini ove godine bio je petanestogodišnji Slaviša Dunjić, učenik devetog razreda Osnovne škole „Veselin Masleša“.

I na Bistrici u Miljevini čuo se sveradosni pozdrav „Bog se javi!“.

Odvažnost u hladnoj rijeci pokazalo je 25 plivača. Do Časnog krsta najprije je doplivao dvadesetšestogodišnji Mladen Golubović.

-Velika je čast doplivati do Časnog krsta. Ovo je velika tradicija koja treba da se nastavi-rekao je Golubović.

Stazu dugu 33 metra koji simbolizuju broj godina koliko je Isus Hristos proveo na zemlji preplivala je i devetnaestogodišnja Valentina Vuković.

-Treći put učestvujem i osjećaj je svaki put poseban, neopisiv. Zbog toga svima koji su u mogućnsti preporučujem da se prijave svake godine-rekla je Vukovićeva, jedina dama među plivačima na Bistrici.

Plivanju za Časni krst prethodila je Sveta liturgija sa osvećenjem bogojavljenske vodice u Hramu Svetog pororoka Ilije. Potom je uslijedila svečana litija do lijeve obale Bistrice u selu Ocrkavlje.

-Slaveći Boga i ove godine za Bogojavljenje smo okupljeni na rijeci Bistrici, poslužilo nas je i vrijeme pa je sve obavljeno kako dolikuje. Zahvalni smo omladini Miljevine i svim plivačima koji su učestvovali i akobogda da nastavimo tradiciju-rekao je paroh miljevinski LJupko Medović.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst pravoslavni je običaj kupanja u rijeci na dan kada Crkva slavi uspomenu na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan, kada se Bog otkrio kao Otac, Sin i Sveti Duh, čime je objavljena tajna Svete Trojice.

Novinar: Igor Janković, Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: