Sport

Krunić na pozajmici u Feneru, Sutjesci obeštećenje kada se ozvaniči prelazak iz Milana

17.01.2024 | 13:52 Krunić na pozajmici u Feneru, Sutjesci obeštećenje kada se ozvaniči prelazak iz Milana

Dosadašnji fudbaler italijanskog „Milana“ Rade Krunić, novi je igrač turskog Fenerbahčea, a od njegovog transfera iz Italije u Tursku, ukoliko se ozvaniči na kraju sezone, zaradiće i njegov matični klub „Sutjeska“ iz Foče.

U „Sutjeci“ su Radio Foči potvrdili da je Krunić do kraja ove sezone na pozajmici iz „Milana“ u „Fenerbahčeu“, a kada zvanično postane član turskog prvoligaša, od 1. jula, „Sutjeska“ će, na osnovu važećeg pravilnika FIFA steći pravo da naplati tri procenta od visine transfera.

Rade Krunić ponikao je u „Sutjesci“. U klubu iz rodnog grada igrao je od 12. do 19. godine i prošao je sve omladinske kategorije i nastupao za prvi tim.

Rade Krunić u Sutjesci

U toku karijere igrao je za „Donji Srem“ iz Pećinaca i za „Borac“ iz Čačka u Superligi Srbije, odakle je prešao u italijansku Seriju A, prvo u „Empoli“, a zatim u „Milan“, sa kojim je osvojio titulu prvaka Italije.

NJegov matični klub iz Foče, sticajem raznim okolnosti, ranije nije bio u mogućnosti da dobije dio obeštećenja prilikom njegovih prelazaka iz kluba u klub.

Kako pojašnjavaju u „Sutjesci“, Krunić je iz čačanskog „Borca“ u „Empoli“ prešao kao slobodan igrač, dok je u vrijeme prelaska iz „Empolija“ u „Milano“ na snazi bio FIFA pravilnik o međunarodnom transferu, po kojem nije bilo ove vrste obeštećenja kada je riječ o prelasku iz jednog u drugi klub unutar iste lige.

Taj pravilnik je kasnije prestao da važi.

Krunić je trenutno na pozajmici u Turskoj, a kako pišu turski i italijanski mediji, „Fenerbahče“ će za njegov prelazak platiti „Milanu“ između 4,5 i 5 miliona evra, tako da bi na osnovu te računice „Sutjeska“ trebalo da naplati između 135.000 i 150.000 evra obeštećenja.

Ovaj dio obeštećenja, prema FIFA mehanizmu solidarnosti, isplaćuje se klubovima koji su doprinijeli razvoju igrača.

Kako je određeno tim pravilnikom, ta nadoknada važi za klubove u kojima je fudbaler igrao od 12. do 23. godine.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: