Sport

Počeo Novogodišnji turnir: Veterani evocirali uspomene na istorijski baraž meč iz 1996. godine

22.12.2023 | 17:28 Počeo Novogodišnji turnir: Veterani evocirali uspomene na istorijski baraž meč iz 1996. godine

U Gradskoj dvorani u Foči počeo je Novogodišnji turnir u malom fudbalu, a otvaranje su uveličali veterani Slavije iz Istočnog Sarajeva i domaće Sutjeske odigravši humanitarni meč za pomoć Fočanki Snežani Milutinović.

Susret starih sportskih prijatelja bilo je svojevrsno podsjećanje na jednu od najuzbudljivijih utakmica u istoriji kluba iz Foče- na čuveni baraž susret Sutjeske i tadašnjeg Željezničara iz Istočnog Sarajeva 1996. godine, kada su Fočaci uspjeli da naprave nevjerovatan preokret.

Nakon pobjede Željezničara u prvom meču u Istočnom Sarajevu 2:1, Sutjeska je u revanšu u Foči na poluvremenu gubila  1:3, da bi uz ogromnu podršku sa prepunih tribina u drugom poluvremenu postigla čak šest golova i rezultatom 7:3 plasirala se u Prvu ligu Srpske.

Dvojica golmana sa tog meča ponovo su se našli jedan naspram drugog- ovaj put na parketu fočanske dvorane.

Slavko Ostojić Osa, koji je za Sutjesku branio 22 godine, kaže da su zajedno evocirali uspomene na čuvenu utakmicu iz 1996. godine.

“To je bila jedna paklena atmosfera, možda do tada, a i poslije toga, nezabilježena na Gradskom stadionu. Prvu utakmicu smo izgubili, a u revanšu pred krcatim stadionom opet smo gubili sa 3:1, međutim u drugom poluvremenu sve naše akcije su bile ubitačne, naravno, nošeni publikom u atmosferi kakvu Foča ne pamti uspjeli smo da pobijedimo 7:3 i da se plasiramo u Prvu ligu”, kaže Ostojić.

Istorijska utakmica nije se samo igračima urezala u pamćenje. Ostojić priča da je svima koji su bili na stadionu ostala u divnom sjećanju.

“Mene i danas zasreću ljudi koji su tada bili djeca i oni sa posebnim emocijama pamte tu utakmicu. Ja sam 22 godine branio za Sutjesku, ali ta utakmica je zaista nešto što vječno ostaje,  a zabilježena je i na video kaseti, tako da mi veterani ponekad znamo da sjednemo u klupske prostorije da pogledamo tu utakmicu i da se ponovo oduševimo kako je to sve izgledalo”, dodao je Osa.

Utakmice iz 1996. godine odlično se sjeća i njegov kolega sa protivničkog gola Dragan Macan.

“Kako se ne bih sjećao, u drugom poluvremenu kao da su izašle dvije različite ekipe, desio se strašan preokret. Mi smo tada nakon rata na neki način bili začetnici fudbala u Republici SRpskoj, a Sutjeska je tada napravila istorijski uspjeh i prvi put se plasirala u najviši rang takmičenja. Željezničar je postojao do 1998, kada sam ja prešao u Slaviju”, rekao je Macan.

On je istakao da su se rado odazvali pozivu organizatora Novogodišnjeg turnira, posebno da bi pomogli u prikupljanju sredstava za pomoć Snežani Milutinović.

Utakmica veterana završena je pobjedom gostiju iz Istočnog Sarajeva rezultatom 7:6.

Na Novogodišnjem turniru učestvuje 14 ekipa iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore.

Prvi put među učesnicima je i Goražde, a već na startu je ostvarilo dvije visoke pobjede od 5:1 i 3:0.

“Čuli smo u medijima dosta o ovom turniru i zato smo odlučili da se prijavimo. Uigravali smo ekipu dugo, dva-tri mjeseca, da bi došli spremni, da se pokažemo u najboljem svjetlu”, rekao je član ekipe Goražda Bajrica Enver.

Organizator turnira, čiji je nagradni fond 7.500 KM, je opštinski Sportski savez, a pokrovitelj je opština Foča.

Rezultati prvog dana takmičenja:

Goražde-Đomiks 5:1, Kafe Biblioteka Čajniče-Kroasan 3:0, Goražde-Falkon 3:0, ZK Holz-Ris 1:4, Kafe Biblioteka Čajniče-Trezor 8:2.

Večeras igraju:

19.00 Ike Brod-Upitnik Roma,

19,40 Kroasan-Ris,

20.20 King skver-Upitnik Roma,

21.00 Istvič-Đomiks,

21.40 King skver-Falkon,

22.20 ZK Holz-Trezor.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: