Obrazovanje

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ sve prepoznatljivija ustanova u Srpskoj

20.12.2023 | 16:02 Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ sve prepoznatljivija ustanova u Srpskoj

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ otvorio je svoja vrata kolegama iz drugih opština i gradova Republike Srpske kako bi ih upoznali sa inovativnim metodama koje posljednjih godina uspješno primjenjuju u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju. U fokusu su asistivne tehnologije namijenjene djeci s kognitivnim, senzorskim i komunikacijskim poteškoćama, za čiju primjenu su višestruko nagrađivani.

Napori fočanskih vaspitača uloženi u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju prepoznati su i u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je zadnjih godina posvećeno unapređenju programa rada sa ovom kategorijom.

-Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Foči predstavlja primjer kako treba raditi ne samo sa djecom sa poteškoćama u razvoju, već i sa ostalom djecom predškolskog uzrasta. Ovakve prakse su veoma važne kao i njihovo promovisanje. Pored povećanja obuhvata predškolske djece u cijeloj Republici Srpskoj trebamo govoriti i o samom kvalitetu rada-rekla je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Nataša Cvijanović.

Podrška stiže i iz UNICEF-a u BiH, sa kojim fočanski vrtić ima dugogodišnju saradnju.

-Inspirativno je posmatrati kako je predškolska ustanova iz jedne male sredine, kao što je Foča, uspješno uspostavila partnerske odnose sa različitim sektorima, uključujući zdravstvo, socijalnu zaštitu i akademsku zajednicu. Čestitam im na tome, kao i na upotrebi asistivne tehnologije u ostvarivanju punog potencijala svakog djeteta-rekla je predstavnica UNICEF-a u BiH Veronika Vaščenko.

U vaspitno-obrazovnom radu sa djecom sa smetnjama u razvoju Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Foči nije usamljen. Saradnja sa ovdašnjim Medicinskim fakultetom daje i te kako dobre rezultate.

-Asistenti i profesori Specijalne edukacije i rehabilitacije u kontaktu su sa svim vaspitačima iz vrtića koji su obučeni da znaju kako da prepoznaju određenu vrstu poremećaja ponašanja i da ih blagovremeno upute kod nas kako bi djeca prolazila određene tretmane-rekao je dekan Medicinskog fakulteta Foča Dejan Bokonjić.

Rezultate Vrtića „Čika Jova Zmaj“ ostvarene na ovom polju u opštinskoj upravi vide kao još jednu potvrdu da ova vaspitno-obrazovna ustanova prednjači u Republici Srpskoj.

-To je odličan primjer dobre prakse, pristupa i saradnje kako sa lokalnom upravom, tako i sa ostalim organizacijama. Tu je i UNICEF, dugogodišnji partner vrtića i ovo čime se oni bave je za svaku pohvalu. Uvođenje novih tehnologija u njihovom radu sa djecom zaslužuje svaki vid pažnje-rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

U Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ ističu podršku roditelja koja im je uz pomoć svih partnera dodatan vjetar u leđa. Bez njihove podrške i spremnosti da im povjere svoju djecu, kažu, sve bi bilo uzaludno.

-Svi vaspitači ove ustanove prošli su obuku za asistivnu tehnologiju „Bordmejker sedam“ kao i ostali vaspitači u Republici Srpskoj i BiH. Ova tehnologija nam je olakšala rad ne samo sa djecom sa smetnjama i kašnjenjima u razvoju, već i sa djecom tipičnog razvoja. Ponosni smo i što su naši vaspitači postali treneri za primjenu asistivnih tehnologija i što su obučavali kolege u ostalim predškolskim ustanovama, dok je jedan od vaspitača među autorima priručnika za primjenu „Bordmejkera sedam“-rekla je direktorka Vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slađana Vladičić.

Primjena asistitivne tehnologije u fočanskom vrtiću traje od 2021. godine.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: