Sport

Novogodišnji turnir okuplja majstore lopte iz Srpske, Federacije BiH i Crne Gore

20.12.2023 | 15:48 Novogodišnji turnir okuplja majstore lopte iz Srpske, Federacije BiH i Crne Gore

Novogodišnji turnir u malom fudbalu, koji pod pokroviteljstvom opštine počinje sutra u Gradskoj dvorani u Foči, i ove godine okupiće prekaljene majstore lopte iz više opština BiH i Crne Gore. Na otvaranju igraju i veterani, kao podsjećanje na istorijski meč iz 1996. godine i veliki preokret Sutjeske protiv Željezničara. Prvi dan prikuljaće se i pomoć za liječenje Snežane Milutinović. Izvlačenje parova je danas u 18.00, a turnir, čiji je organizator opštinski Sportski savez, počeće sutra u 19.00 časova.

Uz sastave iz Foče i okolnih opština u Srpskoj, neće izostati ni futsaleri iz Nikšića i Plužina, prvi put učestvovaće i ekipa iz Goražda u Federaciji BiH, a titulu osvojenu prošle godine braniće ekipa Kafe Biblioteka Čajniče.

Za glavni seniorski turnir prijavilo se 14 ekipa, a u četiri dječije kategorije takmičiće se tridesetak sastava.

Nagradni fond ove godine je povećan sa 5.000 na 7.500 maraka.

„Pobjednik turnira će dobiti 4.500 KM, što je za 500 maraka više nego prošle godine. Nagrada za drugo mjesto će biti 1.000, a za treće 500 KM“, kaže Nikola Mojović, jedan od organizatora.

Prvog dana odigraće se i utakmica veterana Sutjeske i Slavije iz Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Sportskog saveza Duško Rašević priča da će to biti podsjećanje i svojevrsni omaž istorijskom baraž meču u Foči za ulazak u Prvu ligu Srpske iz 1996. godine, kada je Sutjeska nakon što je gubila na poluvremenu 0:3, u nastavku napravila nevjerovatan preokret i savladala tadašnji Željezničar iz Srpskog Sarajeva rezultatom 7:3.

„Pošto se Željezničar ugasio, većina tih igrača igrala je kasnije u Slaviji, tako da će to biti susret igrača koji su igrali u to vrijeme i nešto mlađih. Biće to prilika da gledaoci uživaju u potezima starih asova“, kaže Rašević.

Prvi dan turnira imaće i dobrotvorni karakter. Organizoatri će u saradnji sa Centrom za socijalni rad prikupljati pomoć za liječenje Snežane Milutinović iz Foče.

Duško Rašević kaže da je riječ o djevojci koja je oslijepila od posljedica korone, a živi sa nepokretnim bratom i neophodna su joj novčana sredstva za određene terapije.

„Ona živi sa bratom koji je nepokretan, ocem koji je u penziji i majkom koja se stara o sinu. Mi smo napravili ulaznice po simboličnoj cijeni od dvije marke i pozvao bih sugrađane da dođu, da pomognemo koliko se može“, rekao je Duško Rašević.

Novogodišnji turnir prepoznatljiv je i po masovnosti u četiri dječije kategorije. I ove godine fudbal će igrati više od 300 dječaka i djevojčica, uzrasta  od 2015. do 2009. godišta.

Dejan Rašević, zadužen za organizaciju dječijeg dijela takmičenja, kaže da će, koliko bude zanimljivo u seniorskom dijelu, jednako biti zanimljivo na dječijem turniru.

„Za nas su sva djeca koja učestvuju pobjednici. To su većinom djeca koja treniraju u Sutjesci, ali oni mogu u svoju ekipu da pozovu i svoje drugare koji ne treniraju fudbal, tako da su vrata svima širom otvorena“, kaže Dejan Rašević.

Novogodišnji turnir dio je manifestacije “Zima u Foči”, a predviđeno je da traje do 30. decembra.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: