Vijesti

Osveštana spomen-ploča poginulim radnicima Rudnika u Miljevini

18.12.2023 | 10:36 Osveštana spomen-ploča poginulim radnicima Rudnika u Miljevini

Spomen-ploča radnicima Rudnika mrkog uglja u Miljevini, stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, osveštana je, nakon što je ljetos vraćena u ovu mjesnu zajednicu iz Muzeja „Stara Hercegovina“.

Među 24 imena uklesana na mermernoj ploči je i ime borca Žarka Eleza. Svetislav Elez, Žarkov sin, prislužio je svijeću stradalima.

-Svi su časno poginuli na prvim linijama i ne plašeći se neprijatelja hrabro su dali živote za Republiku Srpsku. Moj otac je poginuo 17. oktobra 1992. godine na brdu Kolun. Bila je to prva linija odbrane Miljevine i da je Kolun pao muslimani bi došli u prednost-rekao je Elez.

U odbranu srpskih vjekovnih ognjišta iz kancelarije miljevinskog Rudnika stao je i suprug Vukice Cerović, Tomislav.

-Naišao je na protivtenkovsku minu u blizini Jeleča, koja ga je ranila. Prevezen je u fočansku bolnicu, gdje je pao u komu. Potom je prebačen za Podgoricu i nakon 25 dana u komi podlegao-rekla je Cerovićeva.

Žrtva srpskih boraca za Republiku Srpsku ogromna je, jer su za slobodu dali najviše što su mogli – svoje živote. Zbog toga nikada ne smiju biti zaboravljeni, poručuju iz opštinske Boračke organizacije.

-Ovi ljudi su 8. aprila 1992. godine umjesto radnih odijela i alata, koji su do tada koristili, u ruke uzeli puške, jer su morali da brane djecu, nejač i svoja ognjišta. U tome su uspjeli, ali su, nažalost, tu cijenu platili svojim životima-rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Mirko Mićević.

Prije 25 godina spomen-ploču izradio je Rudnik. Nekada se nalazila u direkciji preduzeća, potom je prebačena u direkciju jamskog pogona, a kada je i taj objekat promijenio namjenu spomen-ploča je odnesena u Muzej „Stara Hercegovina“.

Uz porodice, kolege i prijatelje stradalih radnika Rudnika mrkog uglja „Miljevina“ cvijeće su položile i svijeće prislužile delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i lokalne uprave.

Novinar: Dejan Mandić
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: