Obrazovanje

Tri decenije Katedre za hirurgiju: Kad san postane stvarnost

08.12.2023 | 16:11 Tri decenije Katedre za hirurgiju: Kad san postane stvarnost

Promocijom monografije i dodjelom priznanja zaslužnim profesorima Katedra za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči obilježila je trideset godina postojanja i uspješnog rada. Ukoričeno je svjedočanstvo dostignuća i budućnosti Katedre, uz detaljnu istorijsku retrospektivu.

U sred ratnog vihora 1993. godine, zajedno sa fakultetom stasala je i Katedra za hirurgiju u čijem su trodecenijskom radu učestvovali 112 nastavnika i saradnika iz zemalja cijele bivše Jugoslavije. Sama činjenica da je iznjedrila pet akademika Republike Srpske govori o ostvarenju vizije prethodnika među kojima je najistaknutiji dr Boriša Starović, prvi dekan Fakulteta i paralelno šef Katedre za hirurgiju. Sve što su vidjeli i govorili početkom teških devedesetih godina, tri decenije požrtvovanog rada su i potvrdile.

Glavni urednik monografije, nekadašnji dekan i šef katedre, danas akademik Veljko Marić istakao je da je 1993. godine malo ko mogao da pomisli da će Medicinski fakultet u Foči danas da pohađaju studenti iz više od 20 zemalja svijeta.

-Nažalost, među nama nema onih vizionara koji su stvarali fakultet, ali nismo ih iznevjerili i fakultet ide samo naprijed, što je velika stvar za Foču, ovu visokoškolsku ustanovi i univerzitet. Monografija je napisana na 330 stranica i važno je da je ovo prva monografija u ediciji i mislim da će sada i ostale katedre krenuti da napišu svoje monografije što će biti bogatstvo istorije ovog fakulteta za one koji dolaze poslije nas-rekao je Marić.

Katedra je kroz trideset godina okupljala velika imena srpske i svjetske hirurgije, profesore koji su stvarali buduće hirurge sa izuzetnim vještinama. Sa pravom su, uz Fakultet, motor razvoja istočnosarajevskog univerziteta, ocjenjuje rektor Milan Kulić.

-Katedra za hirurgiju ne samo što je najbrojnija, već i najkvalitetnija kadetra ovog univerziteta što, između ostalog, potvrđuju mnogobrojniji naučni radovi u međunarodnim časopisima-kazao je Kulić.

Sa današnjom svečanošću, Medicinski fakultet zaokružuje jubilarnu godinu.

-Medicinski fakultet stasava u ne samo jednu respektabilnu i ozbiljnu ustanovu koja ne gleda samo u budućnost, nego se brine i o prošlosti, odnosno o svim ljudima koji još uvijek rade ovdje, a i o onima koji su ostavili neizbrisiv trag u stvaranju i razvoju ove ustanove i kojima dugujemo ogromnu zahvalnost-rekao je dekan Dejan Bokonjić.

Osim profesora Medicinskog fakulteta, u radu Katedre trenutno učestvuju eminentni stručnjaci iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH. Viziju utemeljivača da postoje dobri ljekari, a misiju da predano i strpljivo prenose znanje budućim generacijama sa ponosom nastavljaju i ubuduće, rekao je šef Katedre Nenad Lalović.

-Imamo odličnu saradnju sa katedrama medicinskih fakulteta u Srpskoj, BiH i zemljama u okruženju.Uspjeli smo u posljednje vrijeme da uspostavimo saradnju i sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Akiti u Japanu. Nadamo se da će sljedeće godine na našoj katedri biti promovisana i počasna zvanja viziting profesora iz Japana- rekao je Lalović.

Za gostujućeg profesora danas je promovisan Aleš Tomažič, predstavnik Klinike UKC-a iz LJubljane.

-Uradićemo sve što možemo da pomognemo ovom fakultetu i bolnici. U Banjaluci sam vidio da imaju vrhunske uslove, ovdje je bolnica nešto manja, ali je bitna želja u ljudima da se podigne na što viši nivo, što je pravi put-rekao je Tomažič.

Katedra za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči trenutno broji 65 zaposlenih nastavnika i saradnika. Sa fočanskom Univerzitetskom bolnicom, nastavnom bazom fakulteta, studentima i specijalizantima godinama pružaju odlične uslove u sticanju kliničkih vještina.

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: