Obrazovanje

Neophodno da sistem na pravi način prepozna i prizna diplomirane medicinare zdravstvene njege

04.12.2023 | 17:28 Neophodno da sistem na pravi način prepozna i prizna diplomirane medicinare zdravstvene njege

Poboljšanje položaja diplomiranih medicinara zdravstvene njege i afirmacija te profesije u smislu adekvatnog prepoznavanja i priznavanja diploma, važnost obrazovanja i profesionalnog organizovanja u sestrinstvu, teme su panel diskusije koja je danas organizovana na Medicinskom fakultetu u Foči. Na ovom skupu, promovisano je i novoosnovano Udruženje diplomiranih medicinara zdravstvene njege Republike Srpske.

Zdravstveni sistem Republike Srpske još uvijek ne prepoznaje na pravi način diplomirane medicinare zdravstvene njege. Mada su određeni pomaci u tom smjeru učinjeni, potrebno je još dosta toga promijeniti i primijeniti, poručeno je sa današnje panel-diskusije na Medicinskom fakultetu u Foči.

Jelena Pavlović, rukovodilac katedre za zdravstvenu njegu Medicinskog fakulteta u Foči i predsjednik Udruženja diplomiranih medicinara zdravstvene njege Republike Srpske ističe da je prije svega potrebno da zakonska regulativa prepozna ovu profesiju.

„Prvenstveno je neophodno da se uradi reforma u srednjoškolskom obrazovanju i da se konačno razgraniče i definišu kompetencije šta radi sestra sa srednjom, a šta sestra sa akademskim nivoom obrazovanja, da im se shodno tome prizna zasluženi koeficijent, da se pozicioniraju na svoja radna mjesta. Nadam se da će to uskoro i uslijediti“, kaže Pavlovićeva.

Diplomirane medicinske sestre, sa akademskim nivoom obrazovanja, nemaju odgovarajući koeficijent, podsjeća Pavlovićeva, i navodi da je ipak bilo pomaka u priznavanju njihovog statusa.

„Dosta toga se uradilo i trenutno se radi, mnoge diplomirane medicinske sestre nalaze se na radnom mjestu glavnih medicinskih sestara- koordinatora, ali još uvijek nisu definisane tačno u brojnim zdravstvenim ustanovama podjele njihovih dužnosti“, pojasnila je ona.

Na Medicinskom fakultetu navode da u zdravstvenom sistemu u kojem je već mnogo sestara za srednjom i višom školom, nije jednostavno pravilno pozicionirati diplomirane sestre i napraviti jasnu razliku između njihovih nadležnosti. S druge strane, ističe dekan ovog fakulteta Dejan Bokonjić, za sve to potrebno je obezbijediti finansijska sredstva.

On smatra da se na tome radi korak po korak i da sve više bolnica  pozicionira sestre sa fakultetskim diplomama  na rukovodeća i druga mjesta sa većom odgovornošću.

„U principu, sestre koje završe fakultete bi bile jedine koje bi mogle i trebale, tako je zamišljeno, da rade na najsloženijim, najsofisticiranijim procedurama i u izvođenju određenih postupaka koje ne može raditi neko ko ima 18 godina. U sistemu je to počelo polako da se prepoznaje i da se tiho radi, naravno, shodno finansijskim mogućnostima, jer to traži veće izdatke zbog koeficijenata za plate“, rekao je Bokonjić.

Prema njegovim riječima, u praksi postoji sasvim prirodan antagonizam između sestara sa srednjom školom, koje rade već dugo i stekle su veliko znanje i iskustvo, i diplomiranih sestara koje tek završe fakultet. Da bi se tačno razgraničile njihove nadležnosti biće potrebno uvesti dodatne promjene u zdravstveni sistem, ali je samo pitanje vremena kada će ovi problemi biti prevaziđeni, smatra Bokonjić.

Na panel diskusiji govorilo se i o značaju projekta jačanja sestrinstva u BiH.

Menadžer projekta Eldin Fišeković naveo je da su za 12 godina, koliko projekat traje, ostvareni primjetni pomaci u ovoj oblasti.

„Standardizovana je sestrinska praksa, napravljena je knjiga stručnih i profesionalnih kompetencija, razvijene su standardne operativne procedure i osnovna sestrinska dokumentacija. Takođe, pojačane su usluge i poboljšane na nivou primarne zdravstvene zaštite, izrađeni su menadžerski i liderski kapaciteti sestara i formiran je registar sestrinske radne snage koji će služiti donosiocima odluka za preduzimanje neophodnih koraka u vezi sa planiranjem sestrinske radne snage“, rekao je Fišeković.

Na ovom skupu ukazano je i na važnost sestrinskog udruživanja u cilju zajedničke borbe za unapređenje njihovog položaja, čime se, kako je rečeno, ostvaruju i bolji uslovi za liječenje pacijenata.

Udruženje diplomiranih medicinara zdravstvene njege Republike Srpske treutno broji oko 300 članova.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: