Vijesti

Patrijarh Porfirije o Foči i njenim žiteljima

28.11.2023 | 13:43 Patrijarh Porfirije o Foči i njenim žiteljima

Britke besjede o suštini i snazi vjere, koje je patrijarh srpski Porfirije izgovorio tokom dvodnevne posjete Foči, urezale su se u srca vjerujućeg naroda, a s druge strane- i na patrijarha su ljepota Foče i otvorenost i neposrednost njenih stanovnika ostavili snažan utisak.

Tumačeći Jevanđelje kao osnovni putokaz i sistem vrijednosti, a u čijem središtu je ljubav prema Bogu i bližnjem, odnosno, kako je pojasnio, prema svakom čovjeku, poglavar Srpske pravoslavne crkve prenio je poruku da je zajednica sa Bogom najvažnija čovjekova potreba.

Osim što je osveštao Hram Svetog Save, patrijarh je posjetio lokalnu upravu, Bogoslovski i Medicinski fakultet i Bogosloviju i u više navrata prošetao je ulicama Foče.

U besjedama nije propustio da istakne da se u gradu na obalama Drine i Ćehotine osjeća kao u svome domu i da je blagosloven ljubavlju vjerujućeg naroda.

„Moram da kažem, nemojte mi zameriti na tome- da kada dolazimo, ili bar kada ja dolazim u ove krajeve, osećam da sam u svome domu, da sam među svojima. Malo je mesta i prostora gde postoji toliko nepatvorena otvorenost, nelicemerna, jednostavna otvorenost u komunikaciji koja ne skriva slabosti, koja ne želi da se prikaže boljim nego što jeste,  ali u isto vreme iznosi iz svoje duše ono što postoji na trpezi srca i deli sa svakim čovekom koji dođe ovde. Zato je blagoslov veliki i radost velika što možemo zajedno da se radujemo”, besjedio je patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save.

Uz srdačnost i iskrenost naroda, na patrijarha je poseban utisak ostavila i ljepota grada na dvije rijeke.

“Kažu da su reke ono što ukrašavaju mesta, ono čime se naselja ponose, a evo dve su reke koje krase Foču- Drina i Ćehotina. Sećam se još iz detinjstva stihova, koji vele: „Dvije su se vode zavadile, Ćehotina i studena Drina“. To hoće da kaže da su se spojile u jedno dve reke i bore se koja će veću lepotu da doprinese onoj drugoj i koja će više da obogati onu drugu. Zaista je divna i prelepa Foča, ali mnogo nas više raduje reka koja se slila u hram, od vas braćo i sestre, od vaših duša od vaše vere”, podijelio je patrijarh svoja osjećanja sa vjernicima.

Sa hramom podignutim u čast Svetog Save- duhovnog oca i ljekara tijela i duše, sa Medicinskim i Bogoslovskim fakultetom, te Bogoslovijom, rekao je patrijarh, Foča je tjelesno i duhovno lječilište.

„Kao da je Bog posebno izabrao Foču, posebno je obeležio, zasigurno nije slučajno što ima Bogoslovski i Medicinski fakultet. Foča kao malo koje mesto u širem okruženju je naznačeno da pokaže da treba da se brinemo o potpunom, celovitom čoveku“, rekao je patrijarh u obraćanju studentima Medicinskog fakulteta.

Ako se ne uzima u obzir činjenica da je čovjek i tjelesno i duševno biće, nijedan tjelesni, medicinski problem, ne može se riještiti i obrnuto- bez oba ova aspketa ne mogu se rješavati ni duhovni problemi, pouka je patrijarha Porfirija.

„Sva pitanja o smislu postojanja, o tome šta je čovek, sve vi ovde u Foči imate, Bog je tako hteo, kao na dlanu iscrtano. Imate odgovor- a to je da jesmo telo  i duša, da imamo svoj početak u istoriji, ali da smo sazdani za mnogo šire, mnogo više i dalekosežnije“.

Jednostavnim načinom na koji je komunicirao sa narodom i snažnim porukama, patrijarh  je, baš kao što su to radili Hristovi apostoli i Sveti Sava, svojim dolaskom u Foču utvrdio i obodrio narod u vjeri.

Izgradnjom Svetosavskog hrama u svom središtu, naglasio je patrijarh, grad je prodisao punim plućima. I zaista, Foča je, u ove velike i svečane dane boravka patrijarhovog, disala jednim plućima i na svakom koraku se osjetila uzvišenost i veličanstvenost ovog događaja.

Na rastanku, poput apostola Pavla, koji narodu poručuje: “A mi, braćo, odvojivši se od vas za neko vrijeme, licem a ne srcem, još više s velikom željom nastojasmo da vidimo lice vaše”, patrijarh je poželio da se sa narodom u gradu na dvije vode što češće sreće u rijeci ljubavi i radosti.

„Živeli na mnogo godina, sve vas istinski u Duhu svetome, u Hristovoj ljubavi, volimo. Uvek smo sa vama, čitav Sabor naše Crkve, sve što treba- obratite se, mi smo tu, a siguran sam da ćemo dolaziti ovde što češće, i u ovaj hram najpre da se Bogu molimo, ali i ovde na Drinu, na obližnje planine da se napojimo blagoslovima Božijim“, rekao je patrijarh na rastanku sa sveštenstvom i vjerujućim narodom fočanskog kraja.

Uz patrijarha Porfirija, Foča je proteklog vikenda bila počastvovana dolaskom još deset srpskih vladika- dabrobosanskog Hrizostoma, crnogorsko-primorskog Joanikija, žičkog Justina, diseldorfskog i njemačkog Grigorija, slavonskog Jovana, bihaćko-petrovačkog Sergija, zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, budimljansko-nikšićkog Metodija, šabačkog Jeroteja i jegarskog Nektarija.

Dvodnevna posjeta patrijarha Porfirija Foči i osvećenje dugo željenog i iščekivanog zavjetnog hrama privukla je veliku pažnju medija.

Brojne medijske kuće iz Srpske i zemalja regiona izvještavale su sa ovog svečanog i za Foču i Republiku Srpsku velikog istorijskog događaja.

Iz grada na ušću dvije rijeke u svijet su poslate poruke mira, ljubavi i razumijevanja među svim ljudima, bez obzira, kako je to rekao patrijarh Porfirije, na koji način se obraćaju Bogu.

 

Novinar: Igor Janković

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: