Vijesti

Radio Foča: 47 godina postojanja i profesionalnog rada

27.11.2023 | 17:34 Radio Foča: 47 godina postojanja i profesionalnog rada

Radio Foča napunila je 47 godina postojanja i uspješnog rada.

Ova medijska kuća, koja je osnovana 26. novembra 1976. godine, prepoznatljiva je po pravovremenom, objektivnom i tačnom informisanju o svim dešavanjima, prije svega u fočanskom kraju, a i široj regiji.

Slučajno ili ne, Radio Foča osnovana je na veliki pravoslavni praznik- Svetog Jovana Zlatoustog, koji je za Fočake ove godine dobio i dodatnu dimenziju, s obzirom da je na taj dan patrijarh Porfirije osveštao Svetosavski hram.

Načelnik opštine Milan Vukadinović posjetio je danas kolektiv Radio Foče i uz čestitke za 47. rođendan uručio im ikonu Svetog Jovana Zlatoustog.

„Ponosan sam i srećan što imamo ovo glasilo kao javnu ustanovu, čiji radnici predano i odgovorno rade na ispunjavanju radnih zadataka. To je naročito do izražaja dolazilo u teškom vremenima, kao što je bilo za vrijeme pandemije korona virusa kada su zajedno sa medicinskim kadrom iznijeli veliki dio odgovornosti i tereta, informišući blagovremeno stanovništvo o svim dešavanjima“, kaže Vukadinović.

Načelnik je pohvalio radio i za izvještavanje tokom, kako je naglasio, istorijskog vikenda i posjete patrijarha Porfirija.

„Bili su na visini zadatka u svakom mogućem smislu i u punom kapacitetu. Istorijski događaj, kakav je posjeta našeg patrijarha Porfirija sa  najvećim brojeme vladika, siguran sam u istoriji, i izvještavanje sa osveštavanja našeg grandioznog hrama je nešto što je Radio Foča profesionalno ispratila i zabilježila taj istorijski trenutak“, rekao je Vukadinović.

Načelnik je podsjetio da je, rekonstrukcijom zgrade i nabavkom novog predajnika, ova godina bila veoma uspješna za Centar za kulturu i informisanje, u čijem sastavu djeluje Radio Foča.

Glavni urednik Radio Foče Radmila Prvulović kaže da je 47 godina postojanja ove medijske kuće isto tooliko godina odgovornosti, profesionalizma, tačnosti i objektivnosti, što je kroz sva vremena bilo veoma teško.

Radio Foča, navodi Prvulovićeva, doprinosi gradskom obrisu opštine Foča, bez obzira što ona nema status grada.

„Našim radom, zajedno sa svim ostalim ustanovama i lokalnom upravom, trudićemo se da jednog dana dobijemo status grada, koji smatram da zaista zaslužujemo. Za medije kažu da su čuvari kapija, u ovom slučaju ne mislim da je Radio Foča čuvar kapija, već da otvara kapije ovog grada. Juče smo vidjeli da je Foča znameniti i otvoren grad, što je dokaz i posjeta patrijarha srpskog Porfirija“, istakla je Prvulovićeva.

Posjeta patrijarha srpskog Porfirija, navodi ona, baš na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, na dan kada je prije 47 godina osnovana Radio Foča, najljepši je rođendanski poklon.

„Mnogo je simbolike u patrijarhovoj posjeti, posebno u njegovim besjedama u kojima je Foču posebno naznačio kao veoma važno mjesto, na šta smo ponosni“.

Radio Foča trudiće se i dalje da ostane na visokom strandardu, profesionalnom i tačnom radu sa puno odricanja, ljubavi, požrtvovanosti i najvišim standardom etike, poručuju iz ovog kolektiva.

„Nismo bombastični, mi se ne utrkujemo, smatramo da ne možemo otići u bilo kakvu senzacionalnost, da nam to ne smije dozvoliti naša etika. Ono što mi se ne sviđa, što slušamo da svako može biti novinar, kada posmatram kolege koliko rade mukotrpno, po svim vremenskim prilikama, i neradnim danima , republičkim i vjerskim praznicima- ne može svako da bude novinar“, kaže Prvulovićeva.

Poklon lokalne uprave- ikona Svetog Jovana Zlatosutog obradovala je zaposlene u Radio Foči, ali im je dala i obavezu da slijede stazu tog velikog svetitelja poznatog po retoričkim sposobnostima i po velikoj dobroti i ljubavi prema bližnjima.

„Naša obaveza i jeste da se staramo o našim sugrađanima“, istakla je urednica Radio Foče.

Iz ove medijske kuće najavljuju i novu programsku šemu, koju će kreirati zajedno sa svojim slušaocima.

Poručuju da radio kao medij nikada ne može biti prevaziđen, ali da se mora prilagođavati modernim vremenima.

Uvjereni su da će ova radio stanica na tom putu istrajati.

Novinar: Igor Janković

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: