Vijesti

Višečlanim porodicama po 200 KM pomoći za nabavku zimnice

23.11.2023 | 17:47 Višečlanim porodicama po 200 KM pomoći za nabavku zimnice

Jednokratnu novčanu pomoć opštine od 200 KM za sufinansiranje nabavke zimnice danas je dobilo 278 fočanskih porodica sa troje i više djece.

Pravo na ovaj vid pomoći, koji je opština uvela prije dvije godine, imaju porodice sa troje i više djece od kojih je bar jedno maloljetno.

Milena Begenišić, majka troje djece, kaže da im svaki vid pomoći dobro dođe.

„Naravno da će nam ovo mnogo značiti, iskoristićemo za ono što nam je najpotrebnije. Fin gest opštine prema višečlanim porodicama“, rekla je Begenišićeva.

Pomoć je dobila i Jelena Radović, majka četvoro djece.

„Dvoje su na fakultetu, jedno u srednjoj, jedno u osnovnoj školi. Zimnica je uglavnom već spremljena, a svaka pomoć uvijek dobro dođe, iskoristiće se na pravi način“, navela je Radovićeva.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da je ovo jedna od brojnih mjera opštinske pronatalitetne politike.

„Ovim porodicama sa troje i više djece isplaćujemo i jednokratnu pomoć od 1.000 KM za treće novorođeno i dalje svako novorođeno dijete. U porodicama u kojima ne rade roditelji isplaćujemo 1.000 KM za svako novorođeno dijete“, rekao je Vukadinović.

Podsjetio je da opština sufinasnira vantjelesnu oplodnju i prenatalni test, te da je uvela i vaučere za prvačiće.

„Jedna od novina je i pomoć đacima od prvog osnovne do četvrtog srednje čija su oba roditelja nezaposlena. Svi su dobili po 200 maraka, a porodice sa više đaka po 400 i 600 KM“, naveo je Vukadinović.

Za projekat zgrade za mlade bračne parove, čija gradnja je u toku, načelnik opštine je rekao da je jedna od mjera u cilju opstanka mladih na ovim prostorima, a koja je omogućila da 50 mladih bračnih parova stekne prvu stambenu jedinicu pod najpovoljnijim uslovima, odnosno po cijeni od 1.350 KM po metru kvadratnom.

Vukadinović je za narednu godinu najavio da će budžet za pronatalitetnu politiku biti znatno veći i da će iznositi 280.000 KM, te da će uključivati i kupovinu udžbenika za učenike osnovnih škola.  

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: