Vijesti

Dvodnevna posjeta patrijarha Porfirija Foči - veliki blagoslov i neizreciva duhovna radost

22.11.2023 | 13:42 Dvodnevna posjeta patrijarha Porfirija Foči - veliki blagoslov i neizreciva duhovna radost

Posjeta njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija povodom osvećenja Svetosavskog hrama u Foči biće dvodnevna, a ne trodnevna kako je prvobitno bilo najavljeno, potvrdio je za Radio Foču starješina Hrama Svetog Save, protojerej Dušan Andrić. Andrić je naveo da je razlog kraće posjete obaveze koje patrijarh ima u ponedjeljak 27. novembra u srpskoj prijestonici.

Patrijarha Porfirija u Hramu Svetoga Save u Foči dočekaće mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u subotu, 25. novembra, u 18.00 časova kada će biti služen svečani čin doksologije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije će u nedjelju, 26. novembra, na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, u Foči osveštati Hram Svetog Save, najveću pravoslavnu građevinu u Srpskoj i BiH.

Patrijarh srpski Porfirije služiće liturgiju i osveštati svetosavski hram sa početkom u 9.00 časova, a doček njegove svetosti predviđen je 8.30 časova, naveo je Andrić.

-Dani koji su pred nama su dani velikog blagoslova i neizrecive duhovne radosti, ne samo za našu Mitropoliju, hram, opštinu, vjerni narod, već za vascijelu pravoslavnu crkvu Hristovu. Posjeta njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija istorijski je događaj, pokazaćemo da smo dostojni nasljednici naših predaka koji su hram sa vjerom podizali, ne iz sile i prkosa, već iz ljubavi i potrebe radi. Čin velikog osvećenja hrama i posjeta patrijarha srpskog Porfirija nije samo jedna ceremonija koja treba da se deti. To je prizivanje Duha Svetog, njegovo nastanjenje u našem hramu, domu Božijem-istakao je Andrić.

Andrić je pozvao vjernike da se pridruže istorijskom događaju osveštanja Hrama Svetog Save u Foči, čija je gradnja počela prije 17 godina.

-Vjerni narod na različite načine pomagao je gradnju hrama, i prilozima i umom, fizičkom snagom, molitvama i lijepim riječima. Zahvalnost svima na pomoći, a zahvalnost i gradskim i republičkim vlastima bez čije pomoći i podrške ne bismo svjedočili istorijskom događaju koji predstoji. Takođe članovima crkvenog i građevinskog odbora, brojnim privrednicima. Molimo se Gospodu, Presvetoj Bogorodici i zastupniku našega hrama Svetom Savi da u budućnosti hram ukrasimo i freskama sa kojih ćemo osjećati prisustvo vječnog Carstva Nebeskog i nezalazne svjetlosti lica Hristovog-kazao je Andrić.

U posljednje tri decenije, nakon posjete patrijarha Pavla 1993. i patrijarha Irineja 2012. godine, ovo je treći dolazak prvojerarha Srpske paravoslavne crkve u Foču koji će ovdje boraviti u subotu i nedjelju 25. i 26. novembra. Tokom dvodnevne posjete njegova svetost posjetiće lokalnu upravu, Bogoslovski i Medicinski fakultet, te Bogosloviju Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči.

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: