Vijesti

Policajci primjer humanosti

15.11.2023 | 11:13 Policajci primjer humanosti

Službenici policijske uprave Foča, povodom Aranđelovdana, krsne slave MUP-a RS, darivaju krv Univerzitetskoj bolnici u Foči. Akcija, kojoj se odazvalo 37 pripadnika policije, traje tri dana.

U ovoj humanoj akciji učestvuju policajci iz svih opština koje pokriva PU Foča. Najdragocjeniju tečnost darivaju u službi za transfuziju vjerujući da time pomažu svima kojima je krv potrebna, ali i da se obezbijede dovoljne količine za fočansku bolnicu.

Aleksandar Blagojević, pripadnik fočanske policije drugi put daje krv. „Naše malo nekima znači mnogo i svako ko može, bilo bi dobro da daje krv“, poručuje Blagojević.  

Dobrovoljni davalac je i Mladen Pljevaljčić, takođe iz Foče koji je tri puta učestvovao u ovim akcijama. „Prvi put sam dao krv još na akademiji, dok smo išli na obuku, i ovdje dva puta. Odlučio sam se za to jer je ovo za mene mali korak, a nekome može puno značiti i nastaviću i ubuduće da dajem krv“, kaže Blagojević.

„Tri do četiri puta godišnje službenici PU Foča se odazivaju na akcije dobrovoljnog darivanja krvi“, kaže portparol, Svjetlana Govedarica. „U ovoj akciji učestvuju pripadnici svih šest stanica iz opština koje pokriva naša Uprava. Mi pokušavamo da animiramo naše službenike i zahvaljujući dobroj saradnji sa službom transfuzije, nastojimo da obezbijedimo dovoljne količine. I mimo redovnih akcija, kada god se ukaže potreba, policajci se odazovu na oziv“, naglasila je Govedarica.

U Univerzitetskoj bolnici Foča ima dovoljno zaliha krvi, potvrdili su u službi za transfuzijsku medicinu. Dr Maja Kujundžić, specijalista transfuziologije kaže da se u posljednje vrijeme  odaziva veliki broj policijskih službenika, i mladih koji tek završavaju akademiju i onih starijih redovnih davalaca. „Time oni daju podstrek i ostalim građanima. Svaka akcija nam znači za popunjavanje naših rezervi. Trenutno je dobro stanje sa zalihama krvi“, kaže Kujundžićeva.

Akcija policije traje i sutra. Svojim primjerom ukazuju na važnost obezbjeđivanja dovoljnih količina krvi, kao i na humani aspekt policijske profesije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: