Kultura

Neobičan spoj slike i fotografije

14.11.2023 | 11:54 Neobičan spoj slike i fotografije

Izložba slika i fotografija „Između sna i jave“ sinoć je otvorena u galeriji Centra za kulturu i informisanje. Slikarka Tamara Vučinić iz Sarajeva i umjetnički fotograf Meliha Šuškavčević predstavile su se sa 30 svojih djela.

Ova neuobičajena izložba privukla je veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti i fotografije.

Igra svjetlosti i tame inspirisana životom i okruženjem pečat su fotografija Melihe Šuškavčević iz Podgorice. Različiti portreti ne donose samo predstavu nekog lika već i njihova osjećanja i raspoloženja pod utiskom raznih životnih situacija. To se na fotografijama vidi i nijednog posmatrača ne ostavlja ravnodušnim. „Fotografijama želim da prikažem i da ukažem na neke anomalije u društvu, kao što je fotografija „Dijalog“, koju sam simbolično stavila iza vrata, jer je takav naš dijalog danas. Ovo su scenske fotografije i kada vi možete režirati i inscenirati neki događaj onda možete da prenesete poruku, što je jako bitno“, rekla je Šuškavčevićeva.

Ova umjetnica se bavi i pisanjem poezije pa je publika mogla čuti i nekoliko njenih pjesama iz nedavno objavljene knjige koje su, kao i fotografije, inspirisane životom.

Iako slike Tamare Vučinić iz Sarajeva djeluju apstraktno i ekspresivno, ona kaže da je to njen realni svijet. „Kada biste svoje prste stavili u bilo koji oblik i pogledali bilo šta kroz njih, vi biste dobili samo apstraktnu sliku, ali kada sklonite ruku dobijate cjelovitu sliku. Ovo su zapravo fragmenti onoga što ja osjećam i živim – čista emocija. Ja sam lutala kroz pravce i tehnike u slikarstvu i onda sam shvatila da je sve toliko turobno oko mene. Odlučila sam da taj svijet nacrtam, obojim i uljepšam. Art terapija je sve poznatija i ne slikam samo zato što imam dara već i liječim samu sebe“, ističe Vučinićeva.

Akademski slikar Danilo Ivanović smatra da su ovakve izložbe vrlo važne jer se građani i omladina, kroz lijepo i ljepotu, estetski obrazuju. „Svak ima svoj pogled na svijet i to ispoljava na način koji njemu odgovara. Mislim da je vrlo bitno da smo različiti i da se na taj način pokaže omladini da je sve moguće. Jako je važno imati različite poglede na svijet što naraštaji koji dolaze trebaju da shvate. Još kad je to u jednoj fantastičnoj atmosferi onda je to dobro i za publiku i za izlagače“, poručio je Ivanović.

Publika je mogla da svjedoči različitim shvatanjima umjetnosti i da svako za sebe tumači predstavljena djela.

Organizator izložbe je Centar za kulturu i informisanje. Direktorica, Slavica Filipović kaže da je vrlo neobično da na jednom mjestu imamo četiri vrste umjetnosti. „To je slikarstvo, fotografija, poezija i muzika. Ovu neobičnost Foča do sada nije vidjela. Vjerujem da će ovakvih događaja još biti“, kaže Filipovićeva.

Izložba „Između sna i jave“ biće otvorena do kraja novembra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: