Vijesti

Opština predlaže novi kredit, opozicija protiv

08.11.2023 | 17:44 Opština predlaže novi kredit, opozicija protiv

Fočanski SDS protiv je novog kreditnog zaduženja opštine Foča u iznosu od pet miliona maraka. Smatraju da je kredit novo opterećenje za ionako zaduženu opštinu, da isključivo predstavlja zamazivanje očiju javnosti pred predizbornu godinu i odražava nemoć i nesposobnost aktuelne vlasti. U Opštini Foča tvrde da sve lokalne zajednice u Srpskoj funkcionišu na taj način i da u tome nema ništa sporno. Navode da se kredit odnosi na rješavanje važnih infrastrukturnih i kapitalnih projekata.

Odbornici Skupštine opštine Foča razmatraće sutra prijedlog odluke o kreditnom zaduženju od 5.000.000 maraka, od čega bi dva i po miliona bilo namijenjeno za izgradnju doma za stara lica u naselju Miljevina, milion za izgradnju sanitarne deponije i nabavku komunalne opreme, dok bi milion i po bio usmjeren za asfaltiranje lokalnih puteva.

U SDS-u tvrde-planirani kredit od pet miliona maraka nije ništa drugo već kupovina narednih izbora, jer aktuelna vlast nije ispunila nijedno predizborno obećanje dato građanima na osnovu kojih je dobila njihovo povjerenje.

Predsjednik OO SDS-a Ognjen Bodiroga je na konferenciji za medije istakao da je novo zaduženje neprihvatljivo i zbog visoke kamatne stope i velikih troškova obrade kredita. On je iznio podatak da je trenutni ukupan dug opštine Foča sa kamatama 11.655.064 maraka, te da opština trenutno servisira tri kredita od kojih se dva otplaćuju do 2029. godine, a treći do 2044. Uz postojeću zaduženost ustanova i preduzeća, kojima je garant opština, i negativan revizorski izvještaj, upitno je kako će se milionski krediti vraćati, tvrdi Bodiroga.

-Kada se na tih novih pet miliona doda kamata od šest odsto dolazimo do cifre od oko 7,5 miliona koje će opština vraćati. Kada to saberemo sa ukupnim dugom, dolazimo do iznosa koji prelazi 19 miliona maraka. Preduzeća „Izvor“ i „Komunalac“ su već u kreditima, Apoteka Foča u dugu i dubiozi. Pitamo se da li se zadužuju po starom oprobanom receptu pred izbore da bi neko drugi vraćao njihove kredite-rekao je Bodiroga.


Odbornici SDS-a smatraju fiktivnim projekte na koje se kredit odnosi. Podržavaju izgradnju staračkog doma, ali navode da nema projektnu dokumentaciju, studiju opravdanosti ni predračun. Podsjećaju da je postojećoj deponiji davno istekao rok, a da za novu nije još ni lokacija određena. Pitaju šta je sa utroškom sredstava od šumskih sortimenata namijenjenih za asfaltiranje puteva i zašto se nova zaduženja za asfaltiranje ponavljaju godinama, a ne daju rezultate.

-Gdje je ozbiljan predračun za starački dom, gdje je idejno rješenje, lokacijski i drugi uslovi, glavni projekat, cijena radova i ujedno isplativost i opravdanost te gradnje. Kako neko zna da će dom koštati dva i po miliona? Zešto se mijenjala lokacija za ovaj objekat, najavljivani investitori, usvajane skupštinske odluke?-upitao je odbornik SDS-a Milorad Kostić.

-Nećemo podržati ovu odluku i bićemo protiv, jer imamo višegodišnje loše iskustvo sa načinom na koji se vlast predvođena SNSD-om zaduživala prethodnih godina i na koji način su trošena sredstva. Stalno usvajamo neke odluke o asfaltiranju, a putevi nam u katastrofalnom stanju-kazao je odbornik Dušan Bodiroga.

Iz Opštine odgovaraju-finansijski smo stabilna lokalna zajednica, bez tužbi, sudskih sporova i tužbi, koja redovno servisira sve obaveze i izdvaja dodatna sredstva za sve kategorije stanovništva. Priča o prezaduženosti nema utemeljenje, a novi kredit isključivo se odnosi na kapitalne i infrastrukturne projekte od važnosti za građane, odgovara načelnik Milan Vukadinović.

-Do ovog trenutka vratili smo preko četiri miliona maraka kredita iz prethodnog perioda, kreditnu zaduženost smanjili smo sa 9,6 procenata na 5,18 odsto, što nam apsolutno daje za pravo za nova zaduženja za buduće kapitalne investicije-rekao je Vukadinović.


Govoreći o izgradnji staračkog doma u naselju Miljevina, Vukadinović je rekao da je glavni projekat u završnoj fazi.

-Opština Foča ima svoje zemljište u naselju Miljevina i hoćemo da napravimo javnu ustanovu starački dom na toj lokaciji. U ovom trenutku, putem Centra za socijalni rad finansiramo smještaj za oko 30 korisnika u ustanovama tog tipa na regiji i šire. Samim tim je gradnja opravdana i profitabilna-kazao je Vukadinović.

Pojasnio je da je opština Foča u obavezi da izgradi privremenu sanitarnu deponiju, a da se postojeća lokacija „Babin potok“ napusti i konzervira.

-Iz tog razloga milion maraka je predviđen za te namjene. Lokaciju za deponiju ćemo ozvaničiti na narednoj sjednici parlamenta, bilo je ranijih prijedloga koji su naišli na negodovanje građana. Dok se to ne riješi, ovo su inicijalna sredstva za privremenu deponiju i nabavku komunalne opreme koja nam je prijeko potrebna-rekao je Vukadinović.

Na sutrašnjoj dvadeset šestoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta, osim novog kreditnog zaduženja, odbornici će razmatrati i nacrt rebalansa budžeta za ovu i nacrt budžeta opštine za narednu godinu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: