Vijesti

Srpski borci razgovarali o svemu, ali nikada o tome da mogu biti poraženi

08.11.2023 | 14:42 Srpski borci razgovarali o svemu, ali nikada o tome da mogu biti poraženi

Fočanska brigada prešla je težak ratni put i svijetla obraza je stala pred lice istorije, a spisak srpskih junaka iz ove opštine koji su dali živote za odbranu Republike Srpske je dugačak i buduće generacije moraju biti svjesne veličine te žrtve, istaknuto je na proslavi Mitrovdana u Foči.

Krsna slava obilježena je služenjem parastosa poginulim borcima, posjetom spomen-sobi i lomljenjem slavskog kolača.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Mirko Mićević rekao je da fočanski borci ni u najtežim situacijama nisu napuštali rovove.


„Oni su ginuli svejsni da brane svoju nejač, sela i svoj narod, što je za najdublje poštovanje. Da nije bilo boraca Vojske Republike Srpske danas bi se u Foči obižlježavali drugi datumi, većina nas bi živjela na drugim prostorima, neki možda i bolje, ali sigurno tužni zbog udaljenosti od svoga zavičaja i grobova svojih predaka“, istakao je Mićević.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča LJubiša Dostić kaže da su fočanski borci na svim ratištima ostavili svoj pečat- a to je pečat pobjednika.

Podsjeća da je, za ukupan doprinos borbi srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, fočanska brigada odlikovana ordenom Nemanjića.


„Naši neprijatelji su često donosili školske odluke koje su im predviđale uspjeh, ali ima nešto što nisu mogli predvidjeti i razlog što su njihovi planovi i pokušaji doživjeli neuspjeh je naš borbeni duh. Mi smo o svemu razgovarali, samo nikada nismo da možemo biti poraženi“, naveo je Dostić.

On je naglasio da je 11. hercegovačka pješadijska brigada iz Foče, uprkos vazdušnim udarima NATO snaga, ekonomskoj, medijskoj i svakoj drugoj blokadi, odlučno branila svaki pedalj svoje odgovornosti, tako da je kraj rata dočekala na položajima koje je zauzela sredinom maja 1992. godine.

„Ostanak brigade na svojim položajima može se smatrati pravim čudom. To je postigla uz maksimalna naprezanja oficirskog i boračkog sastava i uz podršku i angžovanje svih struktura društvene zajednice u Foči i pravilno komandovanje Hercegovačkog korpusa“, rekao je Dostić.

Krsnu slavu borcima je čestitao i načelnik opštine Milan Vukadinović.


On je istakao da su fočanski borci dali nemjerljiv doprinos stvaranju Srpske i da su, imajući u vidu brojne ratne pobjede na svim frontovima, bili „Spartanci“ Vojske Republike Srpske.

Sa krsne slave je poručeno da borci, koji su prošli pakao rata, najbolje znaju koliko je važno sačuvati mir i slobodu i da zbog toga srpski narod mora da se okupi i udruži da bi očuvao Srpsku i obezbijedio budućnost za nove generacije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: