Vijesti

Uskoro na dva točka starom stazom željezničke pruge

08.11.2023 | 11:28 Uskoro na dva točka starom stazom željezničke pruge

Trasa nekadašnje pruge uskog kolosijeka od Foče do Ustiprače uskoro bi trebalo da postane sportsko-rekreativna staza za bicikliste, trkače i šetače. Rezultat je to zajedničkog projekta razvoja turizma četiri gornjodrinske opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Dionica duga 42 kilometra, kojom je čuveni voz „Ćiro“ decenijama prevozio putnike, već 46 godina ne služi prijašnjoj svrsi. Novu namjenu dobiće kroz projekat u kojem učestvuju opštine Foča i Novo Goražde, susjedna opština Foča u FBiH i grad Goražde.

Uređenje staze zadatak je lokalnih zajednica, svake na svom dijelu teritorije.


Foča je nedavno otpočela zadati posao. Povjeren je opštinskom radnom vodu i Odsjeku civilne zaštite. Podrška je stigla i od Misije OEBS-a u BiH, koja je donirala motorne testere za probijanje trase.


Do sada je najviše urađeno na području opštine Foča u Federaciji BiH (Ustikolina), gdje se planirani radovi privode kraju. U Goraždu očekuju da će svoj dio posla obaviti u narednih 40 dana, a u  Novom Goraždu kad se završi deminiranje dionice koja prolazi kroz minsko polje.

Po završetku obimnog posla atraktivna biciklistička ruta mogla bi da preraste u pravu turističku znamenitost i postane brend ovog područja, očekivanja su nadležnih.

-Sa splavarenjem Tarom Fočaci su prvaci u turizmu. Goražde je privredni grad, ali želimo da se stavimo na mapu mogućih turističkih destinacija. Niko od turista ne želi doći u Goražde, a da ne dođe u Foču, Višegrad ili drugu susjednu opštinu. Jednostavno, treba otvoriti i uvezati ovaj prostor-rekao je za Radio Foču gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović.


Šansu za proširenje turističke ponude vide i u ostalim opštinama.

-Sama dužina staze daje ozbiljnost ovoj vrsti ponude i sporta, kako rekreativnog, tako i profesionalnog. Takva staza je veoma zanimljiva, ne samo ljudima sa ovih prostora, već i šire. Mislim da će privući dosta turista, samo je treba na lijep način izreklamirati-rekao je načelnik opštine Foča FBiH, Mujo Sofradžija.


-Novo Goražde samostalno nema zavidnu turističku ponudu, ali sa međuopštinskom turističkom ponudom Gornjeg Podrinja možemo privući turiste. Lokalnom stanovništvu i turističkim radnicima biciklistička staza bi omogućila da ugoste potencijalne nove turiste-rekao je šef Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti opštine Novo Goražde, Tomislav Čarapić.


Trasa nekadašnje pruge dolinom Drine, sa koje su poodavno u istoriju ispraćene lokomotive i kompozicije vozova na paru, još jedna je od mogućnosti za razvoj turizma, kažu u opštini Foča.

Izgradnjom sportsko-rekreativne staze prirodne ljepote kojima obiluje ova lokalna zajednica biće dostupnije i poklonicima putovanja na dva točka, odnosno cikloturistima, kojih je sve više u svijetu.

– Biciklizam je postao turistički proizvod i brend, tako da ćemo povezati veliki dio teritorije Foče sa ostatkom regije. To je trend u svijetu i zdrav sport, fizički relativno zahtjevan, ali to je nešto što je popularno i ekološki prihvatljivo. Trend je i da se povezuju zanimljive regije sa turističkim potencijalima, a Gornjodrinska regija ih ima obilje-rekla je zamjenica načelnika opštine Foča Vesna Rašević.


Da je ruta na kojoj će biti izgrađena staza privlačna ljubiteljima najzdravijeg prevoznog sredstva potvrđuju i u ovdašnjem Udruženju biciklista „Foča tur“.

Uz maratonsku dužinu, atraktivnom je čine brojni stari mostovi i nadvožnjaci građeni na jedinstven način, kaže predsjednik Udruženja Radomir Pejović.

-Vožnja biciklom kroz prirodu duga 42 kilometra, povezujući više gradova, svakako je sama po sebi zanimljiva. Na taj način ćemo održavati i sjećanje na to kako su naši preci putovali. Staza će sigurno biti iskoristiva i za druge sportske aktivnosti, organizovanje maratona, različitih trka, pješačkih i turističkih  tura-rekao je Pejović.


Gradnja pruge uskog kolosijeka od Ustiprače, preko Goražda i Ustikoline do Foče, počela je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, u januaru 1936. godine. U Foču je prvi voz stigao 17. septembra 1939. godine, kada je svečano otvorena.

Pruga je postojala do 22. maja 1977. godine, kada je „Ćiro“ prestao da saobraća ovom trasom.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: