Vijesti

Preventivne aktivnosti najbolja mjera protiv vršnjačkog nasilja

07.11.2023 | 14:25 Preventivne aktivnosti najbolja mjera protiv vršnjačkog nasilja

Policijskoj upravi Foča do sada nije prijavljen nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, a da bi se ta pojava preduhitrila, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS provodi preventivnu kampanju „Budi Sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje“.

U Srednjoškolskom centru u Foči danas je održano predavanje, gdje su se učenici upoznali sa načinom ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, te posljedicama koje ostavlja na žrtve.

Sve pojave koje upućuju na vršnjačko nasilje za sada se uspješno rješavaju u okviru fočanskih škola, kroz pedagoške mjere. U toku kampanje formiran je multisektorski tim koga čine pripadnici policije, direktori škola i stručna lica.

Primjeri iz okruženja opominju na budnost i u PU Foča kažu da je ova preventivna kampanja dobra prilika da se učenici, nastavno osoblje i rukovodstvo škola upoznaju sa ovim pojavama i mjerama za njihovo suzbijanje.

Portparol PU Svjetlana Govedarica kaže da MUP RS i Ministarstvo prosvjete i kulture RS provode i projekat „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“, čiji je inicijator Republički pedagoški zavod RS. „Policijski službenici su dio tima koji je formiran u okviru tog programa. Glavni cilj je da poboljšamo saradnju sa direktorima, prosvjetnim radnicima, djecom i roditeljima kako bismo blagovremeno uočili konkretne probleme, identifikovali konfliktne pojedince i da bi se spriječila eskalacija vršnjačkog nasilja. Na području naše Policijske uprave smo reagovali preventivno, te zbog toga nemamo pojavu vršnjačkog nasilja, tj. nijedan događaj koji je procesuiran“, kaže Govedarica.

Za devet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, a četiri su uznemiravana putem interneta.

Kampanja traje do kraja ovog mjeseca.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: