Vijesti

Dječiji vrtić: Obuka za što bezbjedniji boravak djece

06.11.2023 | 14:40 Dječiji vrtić: Obuka za što bezbjedniji boravak djece

Djeca u bezbjednom okruženju, jedan je od primarnih zadataka Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ u Foči koji je druga kuća za više od 250 mališana ove opštine. Kontinuirano ulažu napore kako bi sigurnost podigli na najviši nivo. Tim povodom, Spasilačka služba „Volf“ je u ovoj predškolskoj ustanovi organizovala dvodnevnu obuku vaspitača u pružanju prve pomoći. Cilj je pravovremeno reagovanje u nepredviđenim situacijama i prevencija povreda djece u vrtićkom okruženju.

Povrede su sastavni dio djetinjstva, a dječiji vrtići okruženja u kojima se djeca aktivno igraju, istražuju, učestvuju u različitim aktivnostima. Stoga ne čudi da tokom igre i zabave neočekivano dođe do povrede. Na vaspitačima je tada da pravovremeno reaguju. Fočanski su minulog vikenda uvježbali tehnike pružanja prve pomoći i njihovu pravilnu primjenu.

Program obuke, odobren od Ministarstva zdravlja Srpske, predvodio je međunarodno licencirani instruktor prve pomoći Miroslav Mišković.

-U pitanju je obuka kompletne prve pomoći, što podrazumijeva reagovanje prilikom krvarenja, povreda, preloma, gušenja i drugih svakodnevnih situacija. Uključena je i obuka za reanimaciju, tako da su osim za djecu, polaznici osposobljeni za pružanje pomoći kod odraslih građana. Obučeni su i za pomoć uz primjenu automatskog eskternog defibrilatora, uređaj koji je u svijetu standarad, a kod nas u Srpskoj počinje široko da se primjenjuje-naveo je Mišković.


Zvanična statistika pokazuje da su najčešće povrede kod djece predškolskog uzrasta posjekotine, ozljede tokom igre, i gušenje stranim predmetom. Za pravovremeno reagovanje i sprečavanje posljedica u potpunosti su se obučili fočanski vaspitači. Među njima Sanja Prodanović i Nemanja Sekulović.

-Naučili smo sve korake pružanja prve pomoći, jako važno jer nikada nista sigurni kada vam mogu zatrebati, ne samo u poslu, već bilo gdje drugo. Vrlo često sa djecom boravimo na izletima, prirodi, planini, zato nam je od neprocjenjive važnosti da znamo tačno kako, bez problema i bez panike, adekvatno da reagujemo u svim situacijama-rekla je Prodanovićeva.


-Produbili smo znanje, usvojili vještine. Najzanimljiviji dio je obuka sa defibrilatorom, sa čim smo se prvi put praktično susreli-rekao je Sekulović.

Za realizaciju praktične obuke vaspitača pobrinula se Spasilačka služba „Volf“.

-Cilj je da osoblje vrtića osposobimo, edukujemo i licenciramo za pružanje prve pomoći. Biće obučeni da blagovremeno prepoznaju, reaguju i učine sve za maksimalnu bezbjednost najmlađih stanovnika ovog grada, što je naša misija-rekao je načelnik službe Nenad Ikonić.


Sa dobro obučenim vaspitačima bezbjednost mališana u vrtiću i u prirodi je zagarantovana. Naredni korak biće nabavka opreme za pružanje kompletne prve pomoći.

-Nabavka defibrilatora, automatskog okovratnika i druge opreme. Planiramo da to obezbijedimo kroz projekte koje budemo radili. Nadamo se da nam ipak neće zatrebati, ali moramo biti spremni i na vrijeme misliti o tome-rekla je direktorka vrtića Slađana Vladičić.


Obuka se sastojala iz dva dijela, teorijskog i praktične primjene na posebnim lutkama. Pored sertifikata koji im sleduju, vještine pružanja prve pomoći vaspitači će koristiti u svim životnim situacijama.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: