Vijesti

Krivolova ima ali ga je teško dokazati

03.11.2023 | 12:51 Krivolova ima ali ga je teško dokazati

Plemenita divljač, srne i divokoze najčešća su meta lovokradica na području Foče. Iza toga se krije veliki profit, jer je veći broj onih koji meso lovine prodaju, dok je manje krivolovaca koji love radi trofeja.

Krivolova ima, ali ga je teško dokazati, pričaju lovci. Potrebno je, pojašnjavaju, zateći lovokradicu u izvršenju djela sa lovinom i oružjem kojim je odstrijeljena. Slučaj se potom prijavljuje policiji uz materijalne dokaze, a visina kazne zavisi od vrijednosti lovine.

Otežavajuća okolnost je što su lovokradice uglavnom aktivne u noćnim satima, kada se lovi pod farovima vozila, i kada su lovočuvarske službe manje aktivne.

O lovištima NP „Sutjeska“, koja su ranijih godina često pohodili krivolovci, trenutno se staraju pet nadzornika i tri lovočuvara. Šef stručnog nadzora lova u ovoj ustanovi, Ivan Paprica, kaže da je u ovoj godini zabilježen jedan slučaj krivolova na njihovom području.

„Zabilježili smo taj jedan slučaj kada su krivolovcima oduzete dvije puške kojima su odstrijelili divojarca. Prethodnih godina bilo je više slučajeva i trudimo se da suzbijemo tu pojavu na minimalnu mjeru. Krivolovci dolaze iz svih krajeva, Mratinja, Gacka, Foče, ali nekad naše akcije neuspješno završe. Uz pomoć policije preduzimamo sve na smanjenju krivolova“, kaže Paprica.

Da su prethodnih godina krivolovci češće „harali“ fočanskim šumama i lovištima, potvrđuju i u fočanskom LU „Bakić“ Foča.  Brojnim aktivnostima lov unapređuju, a krivoloov suzbijaju. Predsjednik Udruženja Nikola Marić kaže da su brojne prepreke u tim aktivnostima. „Ima slučajeva kada smo lovokradice našli sa lovinom, ali nismo imali kompletne dokaze jer nije pronađeno oružje kojim je divljač odstrijeljena. Imamo izuzetnu saradnju sa PU Foča i Državnom graničnom službom. Uz njihovu pomoć i naša tri lovočuvara pokušavamo maksimalno da smanjimo takve slučajeve“.

Među preduzetim mjerama za suzbijanje krivolova je pokrivanje lovišta kamerama, što je i urađeno u skladu sa mogućnostima.

„Pokrili smo kamerama područja u kojima se krivolov najčešće dešava u noćnim satima. Prošle godine smo imali jedan slučaj koji je presuđen u našu korist kada je lovokradica platio 5.000 KM za počinjeno djelo“, kaže Marić i dodaje da je najčešći krivolov ljeti. „Imamo indicija da se meso divljači prodaje na rafting kampovima na Bastasima jer tako krivolovci ostvaruju direktnu finansijsku korist. “

Prema zvaničnim podacima, jedini slučaj krivolova u Foči u ovoj godini zabilježen je na području NP „Sutjeska“, dok jedan slučaj koji su otkrili lovci Udruženja „Bakić“ nije dokazan niti kategorisan kao to krivično djelo, iako su postojale sumnje.

U PU Foča Radio Foči su potvrdili da za devet mjeseci ove godine nije bilo podnesenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nezakonit lov.

 Iako su i lovci i službe koje su angažovane na zaštiti divljači svjesni da je broj slučajeva krivolova veći od zvaničnih podataka, ohrabruje činjenica da je ta pojava ipak manje izražena posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: