Vijesti

Nastavlja se podrška višečlanim porodicama

03.11.2023 | 10:41 Nastavlja se podrška višečlanim porodicama

Materijalna oskudica, nezaposlenost, neadekvatan stambeni prostor ili neriješen krov nad glavom, problemi su sa kojim se u Foči suočavaju višečlane porodice. Sa četvoro i više djece trenutno ih je 135. Više od polovine imaju maloljetnu ili djecu koja se školuju.

Borba za egzistenciju sve je izraženija, kažu u Udruženju porodica sa četvoro i više djece „Opstanak“.

-Problemi porodica su svuda isti, nedostatak posla, novca, teško se snalaze, više članova o kojima treba svakodnevno brinuti i samim tim više obaveza. Nije lako-rekla je za Radio Foču predsjednica Udruženja, LJiljana Drakul.


U Opštini Foča nastoje da kroz mjere populacione politike olakšaju suštinske probleme i egzistencijalna pitanja višečlanih porodica.

-Jedan od načina je sufinansiranje nabavke zimnice za porodice sa troje i više djece. Upravo danas smo raspisali javni poziv za dodjelu te pomoći u iznosu od po 200 maraka. Prema našim podacima tih porodica je preko 280 u Foči. Ove porodice su pravo bogatstvo u ovom vremenu, moramo tražiti načine da im bar malo olakšamo-rekao je Vukadinović.

Svaka pomoć višečlanim porodicama je dobrodošla, posebno u vremenu svakodnevnih poskupljenja, komentarišu u Udruženju „Opstanak“.

-Nije mnogo, ali zaista je značajno. U ovakvim uslovima, znači podrška, jer zimnica svakome treba, a hrana je sve skuplja. Višečlanim porodicama to znači-kazala je Drakulova.

Osim podrške višečlanim porodicama, podrška rađanju, olakšice porodiljama, jednokratne pomoći osnovcima i srednjoškolcima, penzionerima, subvencionisanje nabavke ogrijeva i zimnice, mjere su opštinske populacione politike. Iz godine u godinu, sve više novca izdvaja se iz budžeta.


-Za pronatalitetnu politiku prije tri godine izdvajalo se oko 130.000 maraka. Taj iznos će već budžetom za narednu godinu biti gotovo udvostručen, dakle više od 250.000 maraka-rekao je Vukadinović.

Za svako treće i naredno rođeno dijete opština izdvaja po 1.000 maraka. Isto toliko dobijaju i porodilje u porodicama gdje su oba roditelja nezapsolena. Sufinansira se vantjelesna oplodnja, prenatalni testovi trudnica. U ovoj godini uvedene su nove mjere-poklon bon od po 100 KM za prvačiće i jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 200 maraka osnovcima i srednjoškolcima čija su oba roditelja nezaposlena.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: