Vijesti

Od sutra obavezna zimska oprema

31.10.2023 | 12:37 Od sutra obavezna zimska oprema

Zimska oprema obavezna je od sutra do 1. aprila naredne godine za sva vozila u Republici Srpskoj i BiH, bez obzira na vremenske uslove. To prije svega znači zimske gume na vozilima, koje su od presudne važnosti za bezbjednost vozača i putnika.

Pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra se situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, kad na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega i kada pada kiša i ledi se na kolovozu. Kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja na putevima Srpske u toku zime, neophodno je da svi učesnici posjeduju zimsku opremu. To se ne odnosi na motocikle i traktore, pojašnjavaju u Auto-moto savezu Srpske.

Samostalni viši stručni saradnik za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju AMS-a Perica Pećanac kaže da sva vozila moraju posjedovati zimsku opremu. „To su sva četiri zimska pneumatika, vozilo može da ima i sva četiri ljetna pneumatika gdje je dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, s tim što u vozilu moraju da budu lanci za snijeg ili uređaji za povećanje trakcije. Takođe, na vozilu mogu biti i dvije zimske i dvije ljetne gume ali zimske moraju biti na pogonskim točkovima i u tom slučaju obavezni su lanci za snijeg“, kaže Pećanac.

AMS RS sa 48 auto-moto društava i partnerima od danas do 23. novembra u više gradova i opština organizuje tradicionalnu preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti uređaja na motornim vozilima. Akcija pod nazivom „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2023“ se organizuje radi što bolje pripreme vozila za predstojeću zimu. 

Ova preventivna aktivnost realizuje se uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, društveno odgovornih kompanija “Optima” grupa i “Autoputevi Republike Srpske”, kao i lokalnih zajednica.

Za sve vozače koji dođu na besplatne preglede vozila, AMS RS i „Optima” grupa pripremili su poklone, grebalice za led sa stakla, sredstvo za pranje vjetrobrana, a po potrebi će se dosipati rashladna tečnost.

Stručni tim AMS RS će ovu akciju u Foči organizovati 16. novembra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: