Vijesti

Radio Foča u toplijim prostorijama i sa novim predajnikom

31.10.2023 | 12:33 Radio Foča u toplijim prostorijama i sa novim predajnikom

Projektom energetske efikasnosti, u Centru za kulturu i informisanje „Foča“ riješen je problem slabog grijanja, a osim utopljavanja objekta nabavljen je i novi predajnik, čime je Radio Foča, koja je sastavni i glavni dio Centra, znatno poboljšala svoju čujnost.

Povodom uspješno završenih poslova, Centar za kulturu i informisanje ugostio je danas predstavnike opštine, izvođača radova, Misije OEBS-a, prijatelje i saradnike, uručivši im zahvalnice.


Na zgradi Centra za kulturu i informisanje, izgrađenoj pedesetih godina prošlog vijeka, zamijenjena je vanjska stolarija, urađena je nova fasada sa toplotnom izolacijom, kao i termoizloacija na krovnoj tavanici.

Zamijenjeni su i oluci i postavljena savremena gromobranska instalacija. U prizemlju objekta fasada je osvježena tehnikom pjeskarenja, a u podrumskim prostorijama, koje koriste sportisti, zamijenjena je stolarija.

Vrijednost radova iznosila je 330.000 KM, a zajedno su ih finansirali Vlada Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske i opština Foča.


Sredstvima opštine Foča, popravljen je i osposobljen elektro-kotao, što je omogućilo promjenu energenta.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Slavica Filipović kaže da su zahvaljujući projektu energetske efikasnosti dobili dosta bolje grijanje uz veliku uštedu toplotne energije i niže račune.

„Sa termoizlacijom na krovnoj tavanici i sa termofasadom, mi smo uštedjeli 40 odsto toplotne energije, tako da sada možemo da radimo u lijepo zagrijanim prostorijama. Veoma je bitno da će, bez obzira što smo izabrali da se grijemo na električnu energiju, postavljanjem toplotne fasade ušteda na računima za grijanje biti od 40 do 50 odsto“, kaže Filipovićeva.

Ona je dodala da je rekonstrukciju zgrade pomogla i Misija OEBS-a u BiH, te da je i izvođač „Simpro“ iz Doboja donirao dio materijala i pokazao veliko razumijevanje tokom radova.

Ova godina značajna je za ovu ustanovu i zbog nabavke novog predajnika, čime je riješen višegodišnji problem nedovoljno jakog signala Radio Foče.


„Konačno smo kupili i postavili novi predajnik. Radio Foča može da se pohvali sa najboljim i najkvalitetnijim italijanskim predajnikom nove generacije, tako da sada Radio Foča pokriva prostor do crnogorske granice- do Šćepan Polja, do srbijanske granice i čitavo područje Gornjeg Podrinja. Nadam se da smo, sa novim predajnikom, dobili i više slušalaca i da smo im na taj način približili dešavanja u opštini Foča“, navodi Filipovićeva.

Osim predajnika, obnovljen je i dio računarske i druge prateće opreme koju radnici koriste u svakodnevnim poslovima, a u planu je da se, uz podršku lokalne zajednice, nabavi nova mikseta, te da se u kompletu renovira studio.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da odavno nije bila ovako dobra godina za CKI.


On se zahvalio resornom Ministarstvu, Fondu za zaštitu životne sredine, prethodnom i sadašnjem rukovodstvu CKI i svim zasposlenim u toj ustanovi.

„Uz poboljšanje uslova rada zaposlenih, koji su svojim radom doprinijeli da mi shvatimo da ovaj prostor treba da oplemenimo, željeli smo da sam centar grada uljepšamo rekonstrukcijom CKI, naravno, u nizu projekata koje opština provodi. Nećemo stati na ovome i jedan od sljedećih koraka je opremanje CKI i već smo u fazi nabavke miksete i ostale opreme“, rekao je Vukadinović.

Uz pohvale za rad svih zaposlenih u CKI, Vukadinović je rekao da će opština nastojati da u budžetu za narednu godinu planira povećanje sredstava za ovu ustanovu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: