Vijesti

PU Foča: Stopa kriminaliteta u porastu

26.10.2023 | 15:44 PU Foča: Stopa kriminaliteta u porastu

Od početka godine na području Policijske uprave Foča povećana je stopa kriminaliteta, u odnosu na prošlu. U porastu je i broj saobraćajnih nezgoda, dok je narušavanje javnog reda i mira u opadanju, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni devetomjesečni rezultati rada Uprave.

Zabilježeno je 180 krivičnih djela, za 19 više nego lani. Rasvijetljenost je oko 90 odsto, kaže načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

-Po strukturi preovlađuju krivična djela opšteg kriminaliteta, njih 132, potom 38 iz oblasti privrednog kriminaliteta, sedam iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i tri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga-rekao je Tomović.

Javni red i mir narušen je 99 puta, dok su iz ove oblasti evidentirana 123 prekršaja, u odnosu na prošlogodišnjih 137.

-Najviše prekršaja desilo se na području Foče 48, u Višegradu 35, dok su prekršaji u drugim opštinama zastupljeni u znatno manjem broju. Najizraženiji su fizički napadi kojih je bilo 32, te 15 prekršaja konzumiranja opojnih droga-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Govoreći o aktivnostima na suzbijanju proizvodnje, prometa i konzumiranja opojnih droga, Krunić je naveo da fočanska Policijska uprava bilježi dobre rezultate.

-Do sada imamo 104 događaja u vezi sa drogama, bilo da je riječ o krivičnim djelima ili prekršajima iz oblasti javnog reda i mira, te  bezbjednosti saobraćaja. Oduzeto je oko 63 kilograma marihuane, a u narednom periodu nastavićemo sa planskim aktivnostima na sankcionisanju svih oblika ove negatvne društvene pojave-rekao je Krunić.

Dvije smrtno stradale osobe, 16 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 38 sa licima koja su zadobila lakše tjelesne povrede devetomjesečni je bilans stanja na putevima u nadležnosti PU Foča. Dogodilo se 295 saobraćajki.

-Povrijeđeno je devet pješaka, među kojima je dvoje djece. U Foči je povrijeđeno šest i tri pješaka u Višegradu-rekao je Krunić.

Policija je evidentirala i povećan priliv migranata.

-U ovoj godini otkrivena su 62 migranta, dok ih je u izvještajnom periodu prethodne godine bilo 37, što je povećanje za oko 68 odsto-rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

Stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: