Vijesti

Predstavljene mašine mađarskih proizvođača u Foči

25.10.2023 | 17:39 Predstavljene mašine mađarskih proizvođača u Foči

Traktorske prikolice, linije za proizvodnju peleta, kazani za rakiju, pčelaraska i oprema za preradu voća dio su mehanizacije i opreme mađarske proizvodnje koja je predstavljena u Foči. Osim sa kvalitetom ponude domaći poljoprivrednici još jednom su upoznati sa programom podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske.

Program podrške podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije  i opreme. Pomoć Vlade Mađarske po korisniku je najmanje 2.500, a najviše 25.000 evra.


Ugostitelj iz Foče Nešo Bodiroga djelatnost planira da proširi na proizvodnju prirodnih sokova i rakije. Za to mu je potrebna savremena oprema.

-Konkurisao sam za bačve za fermentaciju i održavanje rakije, kao i pasirke. Došao sam da se uvjerim u kvalitet opreme i ako dobijem podsticaj značiće mi mnogo. Dosta znači podsticaj od 70 odsto-rekao je Bodiroga.


Poljoprivrednik iz Jošanice Trifko Višnjić zainteresovan je za mehanizaciju za proizvodnju peleta.

-Treba uložiti 11.000 evra, ali vraćaju 8.500 evra kad se registruje poljoprivredno gazdinstvo. Praktično se za 3.000 evra dobije kompletna linija za pelet sa mašinom, peći, drobilicom i dozatorima-kaže Višnjić.

Predstavljanje u Foči organizovalo je mađarsko preduzeće „Agrobos“, koje proizvođačima i prerađivačima hrane nudi više od 700 proizvoda.


-Izložili smo samo dio ponude da ljudi mogu da vide kvalitet mašina koje se proizvode u Mađarskoj, pošto je uslov ovog programa da se kupuje samo mađarska oprema. Sve zainteresovane pozivam da nam se što prije obrate, pogledaju i iskoriste pogodnosti, jer se mašine mogu kupiti sa samo 30 odsto učešća -rekao je Robert Fodor, iz predstavništva „Agrobosa“ u Foči.

Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije koji sufinansira Vlada Mađarske produžen je do 4. novembra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: