Vijesti

Oko sto preduzeća u Foči godišnje odjavi djelatnost

25.10.2023 | 11:27 Oko sto preduzeća u Foči godišnje odjavi djelatnost

Na području opštine Foča oko sto preduzeća godišnje odjavi svoju djelatnost zbog sezonskog tipa poslovanja, ali i zbog jake konkurencije na tržištu. Prema podacima Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Foči posluje oko 600 privrednih subjekata, od čega je 101 DOO i oko 500 zanatsko-preduzetničkih radnji.

Prema finansijskom obračunu za 2022. godinu dobitak je ostvaren kod 71 poslovnog subjekta, dok su 23 preduzeća poslovala sa gubitkom.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Olivera Elez kaže da privrednici, kada uvide da je poslovanje u gubitku, posežu za mjerama koje bi to amortizovale. „Čim vidi da uloženi kapital dolazi u opasnost, u odnosu na rashode, privrednik poseže za nekim od alata da smanji rashode. To najlakše radi tako što će privremeno zaključiti rad određenom broju sezonskih radnika  ili odjaviti djelatnost za neki period, u zakonskim okvirima. Svi to koriste da bi prihod bio veći od rashoda, odnosno da bi ostvarivali dobit. Na godišnjem nivou takvih je oko sto preduzeća koja su uglavnom iz turističke i ugostiteljske i na njih naslonjenih djelatnosti, nekih malih trgovina. Postoji i određeni broj poljoprivrednika koji obustavljaju djelatnost i zbog drugih razloga koji su više administrativnog ili zakonskog, ne samo sezonskog karaktera“, kaže načelnica Odjeljenja za privredu.

Procedura prilikom pokretanja malih i srednjih preduzeća je vrlo pojednostavljena, tako da se brzo može započeti sa poslom ukoliko je kompletirana dokumentacija koja je predviđena zakonom. Ono što Foču određuje kao povoljnu sredinu za ulaganja su prirodni resursi.

„Šuma, voda i turistički potencijali su kolijevka za razvoj biznisa. U strukturi prihoda i rashoda polako postaje vidljivo da se prebacuje težište na te djelatnosti i srodne grane. Cijela privreda Foče nastala je na drvnom resursu, na „Magliću“, i tih 130-140 hiljada kubika sječivog etata na području naše opštine otvara potencijal da se uvijek moglo, a i danas može zaposliti više od 1000 ljudi i da se može ostvariti profit“, kaže Elezova.

Broj zaposlenih u privredi u 2022. godini bio je oko 2.000, izuzimajući ŠG „Maglić“ i NP „Sutjeska“, jer Opština ne obrađuje te podatke. Ukupan broj zaposlenih u Foči je oko 4.000 dok je dvije do tri hiljade u potrazi za poslom. Najviše radnika je zaposleno u zdravstvu – 571, slijede šumarstvo, ugostiteljstvo i druge djelatnosti.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: