Vijesti

Mladi vozači rizična kategorija u saobraćaju

24.10.2023 | 15:50 Mladi vozači rizična kategorija u saobraćaju

Vozači početnici posljednjih godina sve češći su učesnici saobraćajnih nezgoda. Da je tako i na putevima u nadležnosti Policijske uprave Foča potvrđuje statistika. U zadnjih pet godina ova kategorija učesnika u saobraćaju prouzrokovala je 116 saobraćajnih nezgoda na drumovima Gornjeg Podrinja.

Prije pet godina policija je evidentirala samo šest saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali mladi vozači. Godinu kasnije taj broj je porastao na 22, a 2020. na 32. Rast se bilježi sve do danas.

Naime, od početka godine Policijska uprava Foča bilježi ukupno 295 nezgoda. U 31 učestvovali su vozači, koji u prosjeku imaju do tri godine iskustva.

Upravo je manjak iskustva, uz vožnju u alkoholisanom stanju, među glavnim uzrocima saobraćajnih nezgoda, a neprilagođena brzina jedna od kobnih grešaka neiskusnih vozača, kažu u fočanskoj Policijskoj upravi.

-Ova problematika naizraženija je na području Foče, jer se od 31 saobraćajne nesreće sa mladim vozačima čak 21 dogodila u ovoj opštini. Tako je bilo i ranijih godina, kada je na području Foče bilo za 60 do 70 odsto više nezgoda u odnosu na ostale opštine u našoj nadležosti-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča, Voislav Krunić.


Među greškama koje mladi vozači često prave su i oduzimanje prvenstva prolaza, naročito pješacima, korištenje mobilnog telefona u vožnji, te izbjegavanje korištenja sigurnosnog pojasa.

Učestalim kontrolama saobraćaja u Policijskoj upravi Foča nastoje da poboljšaju stanje iz ove oblasti. Nerijetko se poseže i za kažnjavanjem.

 -Na godišnjem novou oduzmemo od 400 do 500 vozačkih dozvola. Za devet mjeseci ove godine oduzeto je blizu 300 vozačkih dozvola, od čega je više od 90 odsto oduzeto zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola-rekao je Krunić.

Rizična kategorija u saobraćaju su i oni koji upravljaju motornim vozilima bez položenog vozačkog ispita.

-Ove godine evidentirali smo 11 osoba koje nisu stekle pravo da upravljaju motornim vozilom, dok ih je prošle godine bilo 13-rekao je Krunić.

Dobar vozač nije brz, dobar vozač je siguran vozač, poručuju iz policije i apeluju –  nakon položenog vozačkog ispita primijenite i teoriju i praksu, budite savjesni vozači i poštujte saobraćajne propise.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: