Zdravstvo

Povećan broj pacijenata sa prehladama

17.10.2023 | 17:28 Povećan broj pacijenata sa prehladama

Respiratorne tegobe, kašalj i povišena temperatura najčešći su razlozi zbog kojih Fočaci ovih dana traže pomoć od ljekara. U Domu zdravlja Foča povećan je broj pacijenata.

Temperaturne oscilacije pogoduju čestim infekcijama respiratornih puteva. Najčešće se javljaju oboljeli od bronhitisa, kaže načelnik Službe hitne medicinske pomoći fočanskog Doma zdravlja Igor Kapetanov.

-Foča je vlažna, tako da su česte infekcije gornjih disajnih puteva. Javljaju se kašalj i bronhitis, pa treba voditi računa i uzimati lijekove onako kako je propisano-rekao je Kapetanov.


Pacijentima sa hroničnim oboljenjima Kapetanov savjetuje.

-Najvažnije je voditi računa o svom zdravlju i pravilno se oblačiti. Srčani i bolesnici sa plućnim tegobama da ne izlaze rano ujutru bez prijeke potrebe, da sačekaju dok otopli ili ako moraju da izađu da se adekvatno obuku. To je jednostavno i pomaže-rekao je Kapetanov.

Uz redovnu terapiju, u fočanskim apotekama uglavnom se traže preparati na bazi vitamina Ce i mješavine za tople napitke. Sa hladnim danima Fočaci posežu i za preparatima na prirodnoj bazi.


Potvrđuju to i u Manufakturi „Vladičić“.

-LJudi se sve više okreću prirodi i njenim blagodetima. Trenutno se traži zelengorski čaj za imunitet, sa 13 trava, sirup i čaj za čišćenje pluća, te sirup za jačanje imuniteta od ploda crne zove-rekla je Bojana Vladičić, koja se bavi berbom, sušenjem i prodajom ljekovitih trava.


Hladno vrijeme meteorolozi predviđaju do četvrtka, 19. oktobra, nakon čega će opet biti toplije uz ljetnje temperature. U petak, 20. oktobra, temperatura vazduha ponovo će biti 30 stepeni Celzijusovih.

Vremenske oscilacije će se sigurno nastaviti.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: