Obrazovanje

Studentski centar ponio ime Boriše Starovića, otkrivena i bista velikanu

13.10.2023 | 16:56 Studentski centar ponio ime Boriše Starovića, otkrivena i bista velikanu

U Studentskom centru “Boriša Starović” u Foči danas je svečano otkrivena ploča sa imenom ovog istaknutog akademika i hirurga, jednog od osnivača Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čime je ozvaničen novi naziv za dojučerašnji Studentski dom.

Povodom tri decenije postojanja Medicinskog fakulteta u Foči, čiji je prvi dekan bio akademik Boriša Starović, danas je otkrivena i bista ovom velikanu ispred Muzeja Stare Hercegovine, odmah pored nedavno postavljene biste prvog hirurga u BiH i jednog od prvih akademika sa ovih prostora Rista Jeremića.


Obje biste rad su vajara Velimira Karavelića iz Srbije.

Mada su živjeli u različitim epohama, dosta je sličnosti između Jeremića i Starovića- obojica su bili vrhunski hirurzi, naučni radnici i akademici i to u izuzetno teškim vremenima po srpski narod, pa nije slučajno da su se njihove biste našle rame uz rame ispred fočanskog Muzeja.


Akademik Boriša Starović bio je dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu od 1988. do 1993. godine, a nakon osnivanja Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske, postavljen je za dekana Medicinskog fakulteta u Foči.

Medicinski fakultet u Sarajevu završio je 1964. godine, a specijalizovao se u Velikoj Britaniji u oblasti  plastične i rekonstruktivne hirurgije i bio je jedan od vodećih plastičnih hirurga u Jugoslaviji i Evropi.

Na početku građanskog rata u BiH, u aprilu 1992. godine, bio je žrtva atentata i punih 400 dana proveo je u zatočeništvu na Hirurškoj klinici čiji je bio jedan od osnivača i direktor od 1977. do 1993. godine.


Bio je prvi dekan Medicinskog fakulteta u Foči, a zatim i rektor Univerziteta u Istočnom sarajevu od 2000. do 2005. godine.

Od 1997. godine je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a 2004. postaje njen redovni član.

Bio je generalni sekretar i potpredsjednik Akademije, te predsednik Odjeljenja za medicinske nauke.

Za svoj rad dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Prvomajsku nagradu BiH, Medalju rada, te 1990. godine Povelju humanosti Jugoslavije.


U novembru 2002. godine dobio je nagradu Hipokrat za životno djelo, a 2003. Veliki pečat za postignute rezultate u profesiji.

Rođen je u Sarajevu 1940, a preminuo je 16. maja 2005. godine.

Akademik Boriša Starović ostao je upamćen kao veliki humanista i neumorni pregalac u razvoju obrazovanja i stalnog usavršavanja ljekara, na čemu je beskompromisno insistirao.

Otkrivanju ploče i biste prisustvovao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, Nataša Starović, kćerka Boriše Starovića, članovi porodice tragično stradalog direktora Studentskog doma Dalibora Pljevaljčića, kao i predstavnici Studentskog doma.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: