Obrazovanje

Drugi srpski kongres molekulske medicine u Foči

06.10.2023 | 17:01 Drugi srpski kongres molekulske medicine u Foči

Molekulska osnova kancerogeneze i odgovor imunog sistema u odbrani organizma od tumora i infekcija među najvažnijim su temama Drugog srpskog kongresa molekulske medicine u Foči, koji je okupio stručnjake sa Vojnomedicinske akademije, beogradskog Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i prirodno-matematičkih i medicinskih fakulteta iz regiona.

Uz razmjenu iskustava i naučnih saznanja, skup na Medicinskom fakultetu u Foči prilika je i da se učesnici upoznaju sa rezultatima najnovijih istraživanja koje će predstaviti više od 50 eminentnih istraživača.

Pronalazak tumorskih markera koji bi ljekarima pomogli da planiraju odgovarajuću terapiju za pacijente, te olakšali prognozu ishoda bolesti u fokusu je naučnika, kaže Nikola Tanić, molekularni biolog sa beogradskog Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.


-Kada pričamo o markerima, mislimo prije svega na detekciju molekula za dati tumor koji bi bili ciljni u terapiji. Neki tumori su dobrog karaktera. Tumori dojke imaju dobru karakterizaciju, znamo molekule koje trebamo da tretiramo, pa je terapija vrlo uspješna. Isto tako je sa tumorima debelog crijeva. Međutim, kada dođemo na teren drugih tumora, kao što su melanomi ili neki tumori pluća, imamo problem-rekao je Tanić.

Stručnjaci tvrde, srpska nauka ide u korak sa svijetom.

-Sve prisutniji trend je da se istraživanja spuštaju na molekulski, ćelijski i ispodćelijski nivo. Na gene i njihove produkte. U potpunosti smo uhvatili ritam sa najboljim svjetskim istraživačima i optimista sam da ćemo u godinama pred nama napredovati i da će rezultati biti sve bolji-rekao je Nebojša Arsenijević, predsjednik Srpskog društva za imunologiju, molekulsku onkologiju i regenerativnu medicinu.


Kongres je prilika i za proširenje saradnje ovdašnjeg Medicinskog fakulteta sa regionalnim istraživačkim institutima. Među prioritetima su zajednička istraživanja na polju imunologije i genetike, kaže dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić.

-Ovaj skup je mnogo značajan za Centar za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta Foča, jer naši mladi istraživači dolaze u kontakt sa vrlo renomiranim kolegama. Uspostavljaju se nova prijateljstva, ali i učvršćuje postojeća saradnja-rekao je Bokonjić.


Kongres molekulske medicine dio je programa obilježavanja jubilarne tri decenije postojanja i rada Medicinskog fakulteta u Foči.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: