Vijesti

Dječija nedjelja u Foč i- radosno odrastanje primarni cilj lokalne uprave

06.10.2023 | 16:56 Dječija nedjelja u Foč i- radosno odrastanje primarni cilj lokalne uprave

Povodom Dječije nedjelje, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović obišao je danas Dnevni centar „Tračak nade“, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ i Dječiju igraonicu „Zvjezdica“, gdje je još jednom imao priliku da se uvjeri u njihovu plemenitu misiju i veliku profesionalnost u radu.

Svima je uručio prigodne poklone, a korisnike i osoblje „Tračka nade“ posebno je obradovao viješću da će njihov najveći problem- pitanje prostorija, trajno biti riješeno prelaskom u zgradu starog obdaništa.


Udruženje za osobe sa posebnim potrebama „Tračak nade“ okuplja 147 porodica iz više opština Gornjeg Podrinja, a usluge svog dnevnog centra, koji se finansira sredstvima opštine Foča i američke agencije USAID, trenutno pružaju u iznajmljenim i neuslovnim prostorijama.  Načelnik Vukadinović obavijestio je Tračkovce da će preći u zgradu starog vrtića, nakon što te prostorije budu renovirane.

„Opredijelili smo se da veći dio zgrade starog vrtića ustupimo našem „Tračku nade“, koji je trenutno podstanar. Taj objekat ćemo adaptirati, koji ima i igralište, čime će dobiti prave i adekvatne uslove koje dugo godina nisu imali“, rekao je Vukadinović.


On je dodao da će opština u saradnji sa republičkim institucijama i sa Vladom Srpske zajedničkim snagama nastojati da obezbijedi stabilno finasniranje „Tračka nade“.

Ova vijest mnogo je obradovala korisnike.

„Svaki dan se igramo, pišemo, crtamo, igramo šah, „Ne ljuti se, čovječe“. Jedva čekamo da pređemo u nove prostorije“, kaže Miladin Đosović, a njegov drugar Petar Maksimović dodaje da se najviše raduje što će dobiti lijepo dvorište i igralište.

Predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić kaže da će na ovaj način biti riješen njihov najveći problem još od samog osnivanja. Time će se otvoriti vrata da njihov dnevni centar dobije i zvaničnu potvrdu od Ministarstva zdravlja, a samim tim i mogućnost finansiranja putem republičkih institucija.


„Kada se preselimo, apliciraćemo Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za dobijanje rješenja o statusu dnevnog centra i specijalističkog centra. Pokušaćemo da sklopimo sporazum sa Fondom za finasniranje putem uputnica ili, pošto je sada u najavi promjena tog pravilnika, opet će to ići na Centar za socijalni rad“, rekla je Vilotićeva.

Poklonima iz opštine obradovala su se i djeca u Vrtiću „Čika Jova Zmaj“ i Igraonici „Zvjedica“. 


Nedjelja djeteta obilježava se uz slogan „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo“, pa su u skladu s tim u Vrtiću organizovali niz aktivnosti kojima kod djece podstiču maštu i stvaralaštvo.

Direktor Vrtića Čika Jova Zmaj“ Slađana Vladičić kaže da su imali dvije pozorišne predstave, te da su organizovali više likovnih i radionica stvaralaštva.

„Kroz svoje radove djeca izrađavaju ljubav jednih prema drugim, a ono za šta smo se ove godine opredilili je da mališani mlađih grupa posjećuju starije grupe i obrnuto“, navela je Vladičićeva.


Načelnik Vukadinović poručio je da su djeca najveće bogatstvo. On je pohvalio rad „Tračka nade“, Vrtića „Čika Jova Zmaj“ i Igraonice „Zvjezdica“.

„Naša djeca su ponos svih nas i osoblje koje opslužuje našu djecu, od „Tračka nade“, Igraonice „Zvjezdica“ do Javne ustanove „Čika Jova Zmaj“. Zaista, najbolji vrtić u Srpskoj, sa najboljim osobljem i dječicom, i sa najboljim uslovima. Imaju moju punu podršku u aktivnostima koje provode u cilju adekvatnog vaspitanja i obrazovanja djece što je primarni cilj naše lokalne zajednice i naše Republike Srpske“, rekao je Vukadinović.

Iz lokalne uprave poručju da će nastaviti da uređuju i osvjetljavaju dječija igrališta po svim mjesnim zajednicama i gradskim kvartovima, da bi djeca imala što bolje uslove za srećno odrastanje.  Ove godine taj posao je urađen u Livadama, Lazerevu i  Miljevini, a naredne godine u planu su glavni gradski park i dječije igralište u gradu, te igrališta u Rječici i Brodu na Drini.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: