Vijesti

U Foči obilježen Dan bezbjednosti saobraćaja

06.10.2023 | 16:53 U Foči obilježen Dan bezbjednosti saobraćaja

U Foči je, na inicijativu Policijske uprave, obilježen „Dan bezbjednosti saobraćaja“ koji je okupio predškolce, osnovce i srednjoškolce. Kroz niz obrazovnih i preventivnih sadržaja učesnici manifestacije upoznali su se sa pravilima ponašanja i potencijalno opasnim situacijama u saobraćaju, te kako da budu dobri i odgovorni pješaci, vozači, suvozači i saputnici u vozilima.

Plato Policijske uprave Foča mališanima Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ i đacima nižih razreda bio je poligon za usvajanje pravila ponašanja u saobraćaju i praktičnu primjenu kroz vožnju bicikala. Na „mini-saobraćajnici“ sa semaforima, kroz zabavu i druženje, upamtili su korisne savjete koje su im pružili policajci i saobraćajci.


-Vidjela sam kako se prelazi ulica, kuda se vozi bicikl, i znam koliko moram da čekam kada je crveno-naučila je Magdalena Lalović.

-Kada je zeleno mogu da pređem, na crveno da stamen, a kada je narandžasto da se pripremim-zapamtio je Stefan Krnojelac.

Kroz edukativno predavanje „Bezbjednost mladih u saobraćaju“ fočanskim srednjoškolcima ukazano je na važnost korišćenja bezbjednosnog pojasa. Isprobavanjem simulatora upotrebe bezbjednosnog pojasa u slučaju saobraćajne nezgode sa čeonim sudarom i prevrtanjem u vozilu, upoznali su se se sa mogućim posljedicama saobraćajnih nesreća i značajem vezivanja pojasa.


Upravo su mladi, a posebno vozači početnici, rizična kategorija vozača na području Policijske uprave Foča, pokazuje statistika.

– Za devet mjeseci ove godine na području Uprave evidentirano je ukupno 295 saobraćajnih nezgoda. U 31 nezgodi učestvovali su mladi vozači, odnosno vozači početnici, što iznosi oko 11 procenata. U posljednjih pet godina uočili smo da taj broj stalno raste-naveo je načelnik Odjeljenja policije PU Foča, Voislav Krunić.

Stručnjaci smatraju da je neophodno svakodnevno podizati i širiti svijest o bezbjednosti saobraćaja, posebno kod mladih.


To je i jedan od ciljeva Dana bezbjednosti saobraćaja u Foči, koji su zajedno sa Policijskom upravom Foča i lokalnom zajednicom, organizovali Auto-moto savez RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i Auto-moto društvo Foča.

-Nadamo se da će mališani, osnovci i srednjoškolci sve ovo što su danas ovdje naučili usvojiti trajno I da klada budu odrasli učesnici u saobraćaju biti bezbjedni učesnici koji će postupati u skladu sa saobraćajnim propisima i da će to uticati na nivo bezbjednosti saobraćaja u čitavoj Republici Srpskoj-rekla je stručni saradnik za bezbjednost saobraćaja u Auto-moto savezu RS, Jelica Lubura.

-Kroz ovakve aktivnosti i kampanje nastojimo da dođemo do što bezbjednijih učesnika u saobraćaju, a preventivan rad je upravo ključan za bolju bezbjednost-rekao je rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, Nikola Torbica.


Prema podacima Auto-moto Saveza Republike Srpske, upotreba bezbjednosnog pojasa u Srpskoj je oko 70 odsto.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: