Vijesti

Stariji ne smiju biti zapostavljeni

06.10.2023 | 16:52 Stariji ne smiju biti zapostavljeni

Mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska Fočaka Medicinski fakultet nastavio je obilježavanje Međunarodnog dana starih lica.

Cilj akcije je da se razbiju stereotipi o starenju i ukaže više poštovanja i uvažavanja prema starijim licima, te bolja briga za zbrinjavanje i prihvatanje starijih osoba.

Za Medicinski fakultet u Foči je važno da se uključi u javne zdravstvene i društvene aktivnosti, što su današnjom akcijom i pokazali. Pored usluge koju su pružili, studenti Zdravstvene njege i profesori fakulteta su naglasili važnost socijalizacije starijih lica, kako ne bi bili zapostavljeni i kako bi osjetili da se vodi briga o njima, kako u društvenom, tako i u zdravstvenom smislu.

Šef Katedre za zdravstvenu njegu Medicinskog fakulteta Jelena Pavlović, kaže da su Fočaci jako raspoloženi i motivisani za saradnju. „Oni su danas imali priliku da obave preventivne preglede, da izmjere krvni pritisak i šećer, ali smo procjenjivali i funkcionalni status i kognitivne sposobnosti. Prema nekim podacima možemo konstatovati da stariji građani imaju prosječan kvalitet života. Sa preventivnog aspekta želimo da provjerimo trenutno zdravstveno stanje starijih sugrađana“, kaže Pavlovićeva.

Doprinos obilježavanju dali su i najmlađi šahisti iz kluba „9. januar“ predvođeni nastavnikom Radanom Mimićem. Oni su odigrali nekoliko partija šaha čime su pokazali da i oni brinu o najstarijim sugrađanima čime su premostili generacijske razlike.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: