Obrazovanje

Medicinski fakultet: Raste broj starih lica, zaslužuju bolju brigu i više pažnje

06.10.2023 | 08:31 Medicinski fakultet: Raste broj starih lica, zaslužuju bolju brigu i više pažnje

Potrebno je probuditi kolektivnu svijest stanovništva da stara lica zaslužuju bolju brigu, više pažnje i uvažavanja, poručeno je sa stručnog predavanja na Medicinskom fakultetu u Foči, kojim je počelo dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana starih lica, u organizaciji Katedre za zdravstvenu njegu i zaštitu i Crvenog krsta Foča.

Na predavanju je istaknuto da se demografska slika u BiH i Republici Srpskoj iz godine u godinu pogoršava, da je u ukupnoj populaciji sve veći udio lica starijih od 65 godina, pa samim tim rastu i njihove potrebe.

Prosječna starost populacije u BiH 1950. godine bila je 19,5 godina, 1991. godine popela se na 34 godine, a danas je već dostigla 45 godina.

Šef Katedre za zdravstvenu njegu Medicinskog fakulteta Jelena Pavlović kaže da Foča spada među četiri najstarija grada u BiH sa 25 odsto starijih od 65 godina.


„To zaista traži velike napore, brojne kadrovske kapacitete gdje svi mi trebamo multidisicplinarno prići i pomoći osobama u trećoj životnoj dobi. Kroz ovakva predavanja trudimo se sa našeg naučnog aspekta da istaknemo šta je to važno za gerijatrijsku populaciju“, rekla je Pavlovićeva.

Katedra za zdravstvenju njegu obilježavanje Međunarodnog dana starih lica organizovala je zajedno sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta u Foči, koja uspješno već treću godinu realizuje projekat “NJega i pomoć u kući starim i nemoćnim licima“, a koji uključuje i komponentu „Aktivno i zdravo starenje”.

Sekretar Crvenog krsta Snežana Kovač kaže da trenutno imaju 70 korisnika, kojima pomažu četiri njegovatelja i više volontera.

„Nabavka hrane, lijekova, odvođenje ljekaru do bolnice i nazad, nabavka pomagala, koja nam obezbjeđuje naš donator. Imamo odličnu saradnju sa opštinom, Domom zdravlja, Univerzitetskom bolnicom i Fakultetom, ali moram napomenuti da ovaj projekat finasniraju Crveni krst Švajcarske, opština i Opštinska organizacija crvenog krsta“, rekla je Kovačeva.

Ona je pozdravila odluku opštine da krene u izgradnju staračkog doma u Miljevii kod Foče, jer je to, kako je naglasila, realna i velika potreba.

Obilježavanje dana starih lica samo je jedna u nizu brojnih aktivnosti koje je Medicinski fakultet organizovao u predvečerje velikog jubileja- tri decenije postojanja ove viskoškolske ustanove.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: