Vijesti

Pripreme za izgradnju staračkog doma

06.10.2023 | 08:27 Pripreme za izgradnju staračkog doma

Opština Foča gradiće dom za stara lica kapaciteta 50 mjesta u naselju Miljevina, na lokaciji Dubrave, čime će se stvoriti uslovi za smještaj lica treće dobi koji žive sami kod kuće ili u okolnim staračkim domovima, a kojima je neophodna svakodnevna socijalno-gerijatrijska usluga zbrinjavanja. Odluku o izgradnji staračkog doma potvrdio je lokalni parlament, uz konstataciju da se ovaj projekat realizuje u najkraćem roku uz poštovanje zakonskih propisa.

Nakon tri godine potražnje za lokacijom za gradnju staračkog doma i potencijalnim investitorima, Opština Foča opredijelila se da na vlastitom zemljištu u naselju Miljevina sama gradi dom za stara lica.

Gradnju smatraju opravdanom, imajući u vidu da je dosta Fočaka starije dobi smješteno u sličnim ustanovama od Kalinovika, Rogatice, Sarajeva, Bijeljine do Trebinja.

-Dom će biti javna ustanova pod patronatom opštine koja će obezbijediti novac za gradnju tog objekta. Posljednjih godina imamo dosta zahtjeva naših penzionera, a i korisnika Centra za socijalni rad za smještaj u staračke domove. U ovomm trenutku, putem Centra finansiramo smještaj za 32 korisnika u ustanovama tog tipa na regiji i šire. To su dakle već 32 potencijalna korisnika budućeg doma za stara lica. Siguran sam da će ostatak vrlo brzo biti popunjen-rekao je za Radio Foču načelnik opštine Milan Vukadinović.


Navodi da je lokacija Dubrave u Miljevini, prema mišljenju struke, idealna  za gradnju staračkog doma. Izmještena iz gradske vreve, u prirodnom ambijentu zaklonjenom od buke i gužve, a opet dovoljno blizu da zadovolji sve kriterijume i potrebe.

-Osim toga, postoji potencijalna mogućnost širenja, pravljenja dodatnih sadržaja za ova lica. Stručne osobe su nam dale instrukcije da je ovo pozitivna i dobra lokacija i u tom dijelu ćemo u budućnosti moći da odgovorimo na sve potrebe, kada je u pitanju obogaćivanje, proširenje i ostalo-kazao je Vukadinović.

Dom za stara lica u fočanskom prigradskom naselju Miljevina bio bi ozbiljnija investicija u ovom kraju posljednjih decenija. Višestruku korist imalo bi lokalno stanovništvo, dodaje Vukadinović.

-Stanare budućeg doma usluživalo bi nekih dvadesetak osoba različitih profila, portiri, ložači, kuvari, spremačice, zatim medicinsko osoblje i sve drugo što standardi nalažu, a to je upravo šansa za zapošljavanje novih mladih lica, lokalnog stanovništva, ali i drugih sugrađana. Sve druge aktivnosti i djelatnosti, od prodavnica, objekata u Miljevini osjetiće benefite gradnje doma-kazao je Vukadinović.

U lokalnoj upravi čekaju još izradu glavnog projekta, potom skupštinska odobrenja, dok gradnju očekuju s početkom naredne građevinske sezone.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: