Kultura

„Naka Superbaka“ – predstava o prevenciji vršnjačkog nasilja

06.10.2023 | 08:25 „Naka Superbaka“ – predstava o prevenciji vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje i izostanak empatije kod djece svakodnevni su problemi savremenog društva. Zato je neophodno kroz različite forme, nastavu, igru i umjetničke programe djeci na vrijeme predstaviti osnovne vrijednosti i učiti ih pravilnim reakcijama prilikom takvih pojava.

Predstava „Naka superbaka“, koja je juče prikazana u bioskopskoj sali Centra za kulturu i informisanje ima za cilj upravo prevenciju vršnjačkog nasilja.

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, Nada Blam, koja tumači lik Nake superbake, fočanskim mališanima je kroz predstavu predočila da se svi sukobi i nesuglasice mogu riješiti bez nasilja. „Bez tuče, ružnih riječi i uvreda, bez ičega što će oštetiti ljude, nego da za sve postoji rješenje koje ne znaju djeca, a nekada ni mi“, kaže poznata glumica. „Djeca divno reaguju i specifično je što uvijek navijaju kad je neka tuča. Ne znam da li je to neko sportsko navijanje, ali očito da je takmičarski duh u svakome od nas. Popričamo o svim životnim temama i mislim da oni to odlično razumiju“, kaže Nada Blam.

Kako kaže, djeca pouke iz predstave kasnije prepičavaju učiteljima i imitiraju ulogu „superbake“.  

Predstava je interaktivna i djeca neposredno učestvuju i odgovaraju na mnoga pitanja,  uče o međuljudskim odnosima i konfliktima.


Direktorica Centra za kulturu i informisanje, Slavica Filipović kaže da je vrlo važno za predškolce i djecu nižih razreda osnovnih škola da nauče da se svaki nesporazum može prevazići bez nasilja. „Ko vršnjaka bije, taj heroj nije, možda je i moto ove predstave i to je najvažnije. Svako ko izađe nakon predstave, razmisliće o svim postupcima i ponijeti poruku da je drugarstvo najjače i da uvijek pobjeđuje“, kaže Filipovićeva.

Predstavu za fočanske predškolce i učenike nižih razreza osnovnih škola organizovao je Centar za kulturu i informisanje povodom Međunarodne nedjelje djeteta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: