Vijesti

Unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu, proširiti kapacitete Medicinskog fakulteta

04.10.2023 | 16:10 Unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu, proširiti kapacitete Medicinskog fakulteta

Unapređenje saobraćajne infrastrukture na području Foče, gradnja novog studentskog paviljona i novog objekta ovdašnjeg Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo RS, kapitalni su projekti čiju bi realizaciju trebalo aktuelizovati što prije. Istaknuto je to na sastancima predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem i dekanom Medicinskog fakulteta u Foči Dejanom Bokonjićem.

Loša putna infrastruktura u Foči stvara ogromne probleme i utiče na razvoj ove lokalne zajednice. U velikoj mjeri trpi i privreda ovog kraja. Unapređenje saobraćajnica prema Trebinju, Sarajevu i Šćepan Polju u Crnoj Gori mora biti prioritet republičkih institucija, poručio je u Foči prvi čovjek parlamenta Srpske.

-U narednoj ekonomskoj politici Republike Srpske treba da bude uvršteno i rješavanje problema koji se odnosi na lošu putnu infrastrukturu na području Foče. Time bi bili ostvareni uslovi za ostanak stanovništva i dolazak više stranih i domaćih studenata i turista. Foča je konkurentna velikim univerzitetskim centrima i zato mora biti riješeno pitanje saobraćajnica prema Trebinju, Sarajevu i Šćepan Polju. To mora biti prioritet Republike Srpske, nakon čega bi Foča u potpunosti zablistala-rekao je Stevandić.


Iako se pojedine dionice magistralnih i regionalnih puteva u Foči saniraju i asfaltiraju u onoj mjeri koliko to budžet Srpske dozvoljava, građani, turisti i strani gosti imaju problema na gotovo svim magistralnim putevima. Kvalitetnije saobraćajnice uslov su opstanka stanovništva i daljeg razvoja opštine, rekao je načelnik Milan Vukadinović.

-Među strateškim projektima važnim za razvoj Foče, prije svega je saobraćajnica prema Šćepan Polju. To je prioritet Republike Srpske, a zajedničkim nastupom svih struktura trebalo bi da bude riješen ovaj veliki problem. Nacionalni park „Sutjeska“ i park prirode „Tara“ ogromni su nam potencijali koje moramo zajedno razvijati-kazao je Vukadinović.


Predsjednik Narodne skupštine Srpske u Foči se uvjerio i u kvalitet rada Medicinskog fakulteta u Foči, jednog od stubova Univerziteta u Istočnom Sarajevu po kojem se prepoznaju u međunarodnoj akademskoj zajednici, i trenutno najbrojniju viskoškolsku ustanovu u Srpskoj. Visok kvalitet zahtijeva proširenje kapaciteta, gradnju novog studentskog bloka i zgrade ovdašnjeg Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo RS, koja bi, pored Univerzitetske bolnice, bila i nastavna baza fakulteta.

-Institucije Republike Srpske su i do sada pomagale ovaj fakultet, ali sigurno je da mora biti promijenjen kvalitet podrške. Ovaj fakultet ima ozbiljnu tradiciju i zato moraju biti unapređeni uslovi za rad i smještaj, kapaciteti koji moraju da se nadograđuju, kako u bolnici, u Regionalnoj kancelariji Instituta za javno zdravstvo, tako i na samom fakultetu kako bi ovaj kraj zadržao i domaće studente, privukao još stranih i zadržao one koji su najobrazovaniji-rekao je Stevandić.


Uz pomoć i podršku institucija Srpske i lokalne uprave, dugo zagovarana priča o proširenju studentskog doma u Foči mogla bi dobiti svoj epilog, uvjereni su na Medicinskom fakultetu.

-Juče je u Foči boravila delegacija Saudijske Arabije, fonda za razvoj, koja je obišla lokaciju studentskog doma, upoznala se sa Medicinskim fakultetom, opštinom i svime i otišli vrlo zadovoljni i spremni da pomognu  projekat izgradnje novog paviljona studentskog doma. To bi bilo neizmjerno značajno, ovdje se broj studenata povećava, i domaćih i stranih i hitno su nam potrebni novi smještaji-rekao je dekan Fakulteta Dejan Bokonjić.


Na pet studijskih programa Medicinskog fakulteta u Foči-medicina, stomatologija, zdravstvena njega, specijalna edukacija i rehabilitacija, te medicina na engleskom jeziku, i na tri ciklusa studija, trenutno studira oko 2.000 studenata sa prostora bivše Jugoslavije, dok ih je više od 300 iz 17 zemalja svijeta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: