Vijesti

Pomen za poginule heroje na Kobiljači

04.10.2023 | 13:52 Pomen za poginule heroje na Kobiljači

Na današnji dan 1995. godine, u rejonu Kobiljače na Treskavici poginulo je 13 boraca Vojske Republike Srpske. Svojim herojstvom i požrtvovanošću utkali su živote za slobodu i Republiku Srpsku.

Na Centralnom spomeniku u Foči danas je služen parastos za pokoj njihovih duša.

Tih dana na Treskavici su se vodile žestoke borbe. Nesebičnost i hrabrost svih srpskih vojnika u toj borbi je neponovljiva, a njih trinaest je dalo živote za odbranu strateški vrlo važne kote.

Posmrtni ostaci Veljka Ivanovića još nisu pronađeni, a traga se i za dijelom posmrtnih ostataka Radoja Radovića.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civile Foče, Janko Filipović kaže da se treći put organizuje pomen na stradale koji su branili, ne samo Treskavicu, već cijelu sjevernu Hercegovinu. „Danas želimo da se pomolimo da duše poginulih boraca i da odamo počast njihovoj žrtvi koju su podnijeli za slobodu ovog naroda. Intenzivirano je traženje nestalih u toj akciji. U toku juna je i delegacija Opštinske organizacije poginulih boraca i nestalih civila izlazila na teren zajedno sa pripadnicima republičke Civilne zaštite i Spasilačkog kluba „Volf“. Nadamo se da će taj proces traženja na kraju dati neke rezultate“, rekao je Filipović.


Svijeće su prislužile i cvijeće položile delegacije Opštine Foča, Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida i Boračke organizacije Foča.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: