Vijesti

SO Foča: Proširena zona zaštite izvorišta „Česme“ i „Lučka vrela“

03.10.2023 | 17:16 SO Foča: Proširena zona zaštite izvorišta „Česme“ i „Lučka vrela“

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su odluku kojom je proširena zona zaštite izvorišta „Česme“ i „Lučka vrela“ sa kojih se Foča snabdijeva pitkom vodom.

Odlukom su definisane neposredna, uža i šira zona sanitarne zaštite u kojima se zabranjuju sve aktivnosti koje bi ugrozile izvorišta i uticale na higijensku ispravnost vode za piće.

Na ovom području, između ostalog, zabranjeno je izvođenje građevinskih i rudarskih radova, poljoprivrednih i šumarskih zahvata, odlaganje opasnih materija, krčenje šume i druge djelatnosti koje izazivaju eroziju tla.

Za provođenje mjera zaštite zaduženo je fočansko Preduzeće za vodovod i kanalizaciju „Izvor“, kome je, prema odluci, ostavljen rok od 12 mjeseci za uređenje zone sanitarne zaštite, postavljanje zaštitne ograde i signalizacije.

Za prekršioce su predviđene novčane kazne od 1.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 300 do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom subjektu, koliko će biti kažnjeno i fizičko lice.

Odluku o sanitarnoj zaštiti izvorišta „Česme“ i „Lučka vrela“ lokalni parlament usvojio je jednoglasno, u namjeri da se riješi dugogodišnji problem zamućnja vode u gradskom vodovodu.

Usvojen je i četvorogodišnjeg program zona sanitarne zaštite sa elaboratom o kvalitetu i rezervama podzemnih voda dva glavna fočanska izvorišta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: