Vijesti

Važnost rehabilitacije liječenih od karcinoma dojke

02.10.2023 | 13:36 Važnost rehabilitacije liječenih od karcinoma dojke

Nakon dijagnoze karcinoma dojke, hemoterapija ili hirurških intervencija, najvažnije je uspostaviti pravilan režim ishrane i fizikalne terapije. Kada se završi inicijalno liječenje od malignih bolesti, pacijenti se podvrgavaju ranoj rehabilitaciji i savjetovanju, čime se uveliko doprinosi poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja. Na tu temu sinoć je u Centru za kulturu i informisanje održano predavanje na kome su govorili specijalista fizikalne medicine Dragana Mirković i specijalista nutricionizma Sanita Maleškić Kapo.

Posljednje decenije donijele su povećanje broja oboljelih žena od karcinoma dojke ali i drugih malignih bolesti. Liječenje je dugotrajno i bolno za najveći broj pacijenata, pa je neophodno  medicinske procedure unaprijediti tretmanima koji će stabilizovati zdravstveno stanje i doprinijeti povećanju procenta oporavljenih od bolesti.

„Najčešći malignitet pacijentkinja koje se javljaju u Univerzitetsku bolnicu Foča je karcinom dojke“, kaže dr Jelena Vladičić – Mašić, internista-onkolog. „Pored toga, tu su karcinom pluća, debelog crijeva, a kod muške populacije najčešći su karcinom pluća, debelog crijeva i prostate“, kaže Mašićeva. U udruženju je najviše pacijenata iz Foče, ali i iz okolnih opština, Rudog, Višegrada, Rogatice, čak i iz nekih hercegovačkih opština.  „U svakodnevnom radu se susrećemo sa pacijentima koji se suočavaju sa veoma teškom dijagnozom maligne bolesti. Gledajući u proteklih nekoliko godina, medijska informisanost i podrška medicinskog osoblja su ojačali svijest pacijenata o potrebi za savjetima i širim znanjima o bolesti“, kaže dr Vladičić-Mašić.

Dr Dragana Mirković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije kaže da, pored rane rehabilitacije, oporavak obuhvata i savjetodavni rad sa pacijentima. „Cilj ove terapije je prevencija mogućih komplikacija, smanjenje bola koji pacijentkinje neminovno imaju, prevencija kontraktura na ramenu, smanjenje ožiljka i prevencija limfedema što je najveći problem koji nastaje kod tih pacijentkinja“, kaže dr Mirković.

Udruženje pacijenata oboljelih od malignih bolesti „Prkos“ iz Foče nastoji da, kroz svoje aktivnosti, organizuje slična predavanja i u saradnji sa doktorima omogući bolju informisanost ove populacije. Branka Krešić, predsjednica ovog udruženja kaže da su predavanja od velike koristi. „Samo se nešto dobro i pametno može naučiti, kao što smo danas naučili koja je pravilna ishrana nakon operacije i kako se ponašati i šta raditi kada se pojave kolateralne štete, kao što su limfedemi“, rekla je Krešićeva.

Bolji rezultati se postižu i povezivanjem društava koja okupljaju oboljele kako bi se razmijenila iskustva i poboljšao kvalitet života tih pacijenata. „Neke od prednosti postojanja društva su što pacijenti mogu doći prije do naših doktora i zakazati preglede, što su slobodniji da razgovaraju sa onima koji su prošli te faze, nego da strahuju kući i čekaju šta će biti“, dodala je ona.

Univerzitetska bolnica Foča pomaže opremanje prostorija za rad Udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti „Prkos“, čime će se stvoriti uslovi za bolje funkcionisanje društva.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: