Obrazovanje

Šesti kongres stomatologa okupio eminentne stručnjake iz regiona

30.09.2023 | 14:34 Šesti kongres stomatologa okupio eminentne stručnjake iz regiona

U okviru obilježavanja 30 godina Medicinskog fakulteta u Foči, organizovan je Šesti kongres stomatologa sa prostora bivše Jugoslavije. Ovaj naučni skup se, inače, održava svake godine u Foči, a sad je okupio oko 600 stomatologa koji su predstavili inovacije u liječenju zuba, savremene procedure i preventivne mjere u ovoj oblasti.

Zdravlje zuba, ali i njihova estetika, problemi koji su prisutni u procedurama, neke su od tema kongresa koji se juče i danas održava u Foči. Eminentni stručnjaci iz oblasti stomatologije održali su predavanja, a u nekoliko radionica predstavljene su savremene metode liječenja zuba.

Vanredni profesor Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivona Bago održala je predavanje na temu „Trodimenzionalna dezinfekcija endodontskog prostora“, gdje je ukazala na složenost kod čišćenja unutrašnjosti zuba. „Prilikom mehaničke obrade zuba, problem donose mikroorganizmi koji mogu izazvati komplikacije nakon protetskih radova, pa je, samim tim, velika odgovornost na ljekaru. Danas imamo na raspolaganju standardne iriganse koji imaju svoje djelovanje u određenim fazama, međutim, najbitnije je osigurati aktivnu izmjenu irigansa u kanalu korijena“, poručuje dr Bago.

U novom vremenu bolja je dostupnost savremenih materijala koji se koriste u implantološkoj praksi i protetici. Na temu estetike zubnih nadoknada govorila je docent Branka Trifković, sa Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Beogradu. „Implantologija je u posljednjih deset godina značajno napredovala, kad su u pitanju kvalitet implantata i razvoj stomatoloških materijala i digitalnih tehnologija. U perspektivi, očekujem da će za deset godina kompletna protetika biti digitalna što će značajno olakšati rad, ali i poboljšati komfor usluga kada je riječ o pacijentima“, kaže Trifkovićeva. Kvalitet novih materijala doprinosi velikom procentu uspješnosti prihvatanja i opstanka implantata u usnoj duplji, a to pokazuju dugogodišnje kliničke studije. „Sve veći broj pacijenata se odlučuje na takvu vrstu terapije, što im poboljšava kvalitet života ali i estetske i funkcionalne karakteristike“, dodala je.


U okviru jučerašnjih aktivnosti održano je pet radionica, koje su uveliko doprinijele kvalitetu kongresa, kaže prodekan za nastavu Stomatološkog fakulteta u Foči, Nikola Stojanović. „To su radionice gdje je do sat vremena predavanja polaznicima demostrirano šta treba da se radi, a onda oni na tim istim modelima rade sami“, kaže Stojanović. On naglašava da ovaj od prethodnih kongresa izdvaja masovnost i izrazio je zadovoljstvo učešćem doktora iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a redovno dolaze i stomatolozi iz Srbije.


Kongres ovog tipa i ovog obima značajan je za razvoj Medicinskog fakulteta u Foči, kaže dekan ove visokoškolske ustanove, Dejan Bokonjić. „Osim nauke i nastave, za Medicinski fakultet je jako važna internacionalizacija. Kroz kongrese, pored prenosa stručne i naučne misli, to su mjesta za upoznavanja, učvršćivanja postojećih veza i saradnji, pa mogu konstatovati da je ovo jedan izvrstan događaj i za fakultet i za Foču“, kaže Bokonjić.

Šesti kongres stomatologa koji se održava u Foči jedan je od najvećih na Balkanu, istakli su organizatori.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: