Vijesti

Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama

22.09.2023 | 16:08 Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrđeno je Srni u pravosudnim institucijama BiH.

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije Srni da je žalba opširna i da pobija navode iz odluke Suda.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

“Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa djevojčica od dvije godine”, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Jamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: