Zdravstvo

Slab odziv na HPV vakcinu

22.09.2023 | 15:53 Slab odziv na HPV vakcinu

U fočanskom Domu zdravlja od početka vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, glavnog uzročnika karcinoma grlića materice, vakcinisano je šestoro djece od 11 do 14. godina. Slabu zainteresovanost ljekari objašnjavaju manjkom svijesti građana o značaju vakcinacije. Zbog toga apeluju na roditelje da poslušaju savjete struke i tako što prije zaštite djecu.

Vakcinom protiv humanog papiloma virusa sprečava se nastanak premalignih i malignih oboljenja genitalnih organa, analne regije i područja usta i grla, pojašnjava epidemiolog u Domu zdravlja Foča Vesna Golijanin.

-Za djevojčice je bitna zbog prevencije karcinoma grlića materice, vulve, vagine, analnog i orofaringealnog karcinoma. Značajna je i u prevenciji cervikalne, vulvarne, vaginalne i analne prekancerozne i displastične lezije, te genitalnih bradavica-rekla je Golijaninova.


Osim za djevojčice vakcinacija protiv HPV-a preporučuje se i dječacima.

-Vakcinacijom dječaka sprečavaju se analni, orofaringealni i karcinom glave i vrata, kao i lezije uzrokovane pojedinim tipovima HPV-a-kaže Golijaninova.

Vakcina za djecu od 11 do 14 godina je besplatna, dok za starije košta 210 KM. Prima se u dvije doze u razmaku od jedne godine.

Zbog visoke efikasnosti preporučuje se i osobama do 45 godina starosti.

-Riječ je o visokoimunogenoj vakcini protiv devet tipova humanog papiloma virusa. Prema rađenim studijama, nakon imunizacije zaštita traje duže od deset godina-rekla je Golijaninova.

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj do sada su primile ukupno 1.802 osobe.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: